top of page

Unguentul din plante medicinale

Timp total de pregatire: 40 min

Perioada de infuzare: fara

Nivel cost: Mediu

Dificultate: Medie

CE ESTE ?

Unguentele sunt folosite pentru a trata si proteja pielea. Un unguent simplu si eficient poate fi facut avand la baza ulei vegetal si ceara de albine. O baza potrivita si accesibila ca pret pentru unguente sunt uleiurile de masline, de migdale, piersici sau caise (samburi). Ceara de albine protejeaza pielea si ,in acelasi timp, ofera unguentului consistenta. Cu cat adaugi mai multa ceara de albine, cu atat unguentul tau va fi mai consistent, in timp ce adaugarea uleiului il face il face mai lichid. Adaugarea unei cantitati mai mari de ceara poate transforma unguentul intr-un balsam de buze.

Cuprins

Beneficiile unguentelor

De ce ai nevoie?

Reteta rapida pas cu pas

Exemple retete

Recomandari

Bibliografie

BENEFICIILE UNGUENTELOR DIN PLANTE​

  • Excelente pentru hidratatea pielii uscate

  • Remedii cu rezultate foarte bune pentru a trata mancarimi ale pielii, piele uscata, infectii cutanate È™i chiar dureri musculare, articulare si osoase, în funcÈ›ie de plantele medicinale folosite.

  • Foarte usor de preparat acasa

  • Unguentele preparate de tine nu vor contine compusi chimici controversati sau alte adaosuri sintetice (parfumuri, derivati din petrol, etc.)

DE CE AI NEVOIE ?​

​

1. Ulei infuzat cu plante medicinale

 

Uleiul folosit este ideal sa fie infuzat inainte cu plante tamaduitoare pentru piele, cum sunt musetelul, galbenelele sau sunatoarea.

​

Uleiul vegetal poate fi infuzat in soare sau prin bain marie. Uleiurile infuzate la soare se obtin prin punerea amestecului de ulei si plante proaspete intr-un loc insorit si strecurarea uleiului dupa 2-4 saptamani, iar uleiul la cald se obtine prin fierberea la bain marie a plantelor medicinale uscate si fierberea lor la foc foarte mic timp de aprox. 4 ore, apoi strecurare. Retetele complete le puteti citi aici.

     

 

2. Ceara de albine

​

Ceara are rolul de a da consistenta unguentului pentru a-l face mai usor de aplicat pe piele. In plus, ceara de albine are proprietati antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii si protectoare pentru piele.

​

Daca alegi sa cumperi ceara de la apicultori, asigura-te ca este curata (intreaba apicultorul daca poate fi administrata intern sau extern) si, inainte de a o folosi, marunteste-o, dand-o pe razatoare sau razuind-o folosind curatatorul de legume/cartofi). Alte variante sunt ceara pastile sau folii de ceara pe care le gasesti in orice magazin naturist. Daca poti alege, mergi mai degraba pe prima varianta, ceara nerafinata, bruna, nealbita. Aceasta este mai bogata in propietati vindecatoare.

​

Daca adaugi o cantitate mica de ceara pentru aceasta reteta, va rezulta un unguent mai lichid, o cantitate moderata va face un unguent mai consistent iar daca cumva ai adaugat, din greseala sau nu, mai multa ceara, nici o problema, vei putea face un balsam de buze hranitor.

 

3. Recipiente si ustensile

​

  • 2 vase (unul mai mic si altul mai mare)- preferabil nu de aluminiu, pentru a toti compozitia la bain marie . Aceasta metoda va facilita topirea preparatului intr-un mod mai lent si va asigura pastrarea proprietatilor benefice ale unguentului tau. Uleiul si ceara nu trebuie sa fiarba, ci doar sa se incalzeasca progresiv pana la aprox. 70 grade, temperatura la care ceara se topeste si se amesteca omogen cu uleiul. Desi suna complicat, e extrem de simplu. Alegi 2 vase, unul mai mare si altul mai mic. Umpli oala mare cu apa si adaugi castronul/oala mica deasupra, in asa fel incat ingredientele din castron sa se topeasca sub actiunea aburilor fierbinti rezultati din fierberea apei din oala mare. 

  • 1 lingura/spatula de lemn pentru amestecare

​

Pentru depozitare, sunt recomandate recipientele de sticla de mici dimensiuni (borcanase), curate si uscate.  

​

OPTIONAL (in functie de specificul unguentului- vezi cateva exemple de retete mai jos): ulei esentilal, unt de cacao sau unt de shea, tinctura de plante, miere, vitamina E uleioasa (capsule- rol de conservant).

​

​

RETETA PAS CU PAS - METODA RAPIDA & ECONOMICA

Reteta de mai jos e o metoda rapida de preparare a unui unguent simplu. Alege aceasta varianta cand ai nevoie rapid de o crema terapeutica. Iti recomand insa ca, in cazul in care dispui de putin timp, sa alegi una din celelalte variante de mai jos, unguentul va fi mai alifios, mai cremos si mai usor si placut de folosit.

​

Ai nevoie de:

​

  • 100 ml ulei din plante (tipul de ulei vegetal variaza in functie de specificul cremei)

aprox.

  • 10 grame ceara de albine (aprox. o lingurita)

​

PREPARARE:

1

Adaugati uleiul din plante si ceara intr-un vas termorezistent si pune-le la incalzit pe baie de aburi (bain marie), la foc mic, amestecand periodic. Cand ceara s-a topit, poti lua rapid o mica cantitate din mix si o poti testa pe o farfurie, ca sa ii vezi consistenta. Se va raci instant si, daca e prea lichida, mai poti adauga putina ceara in vasul cu mixul topit. Asta te va salva de la a pierde timp si energie in plus, in cazul in care unguentul ar iesi prea lichid si ar trebui sa reiei procesul de topire si turnare in forme.

Daca e prea solid, mai adauga putin ulei. 

2

Cand ceara este complet topita, ia vasul de pe foc. Lasa cateva minute sa se raceasca si adauga, optional, alte ingrediente (ulei esential, miere, tinctura, Vitamina E- vezi exemple retete mai jos).

3

Toarna continutul in borcanase curate. Adauga capacul doar dupa racirea si intarirea unguentului, pentru a evita condensul.

4

Eticheteaza si depoziteaza intr-un loc ferit de razele soarelui sau caldura.

In urma acestei retete (fara alte ingrediente adaugate) vor rezulta 2 borcanase de unguent de 50 ml.

RETETA PAS CU PAS - RETETA UNGUENT EMOLIENT

Ai nevoie de:

​

  • 10 grame ceara

  • 10 grame ulei de cocos

  • 10 grame unt de shea/cacao

  • 90 ml ulei din plante (in functie de specificul cremei)

 

PREPARARE:

1

Topeste ceara de albine, untul de shea sau de cacao, uleiul de cocos si uleiul din plante la bain marie, la foc mic. Pentru aceasta, adauga initial toate ingredintele in vasul de topit, cu exceptia uleiului essential si a conservantului.

2

Cand ceara este complet topita, ia bolul de pe foc.

Asteapta cateva minute sa se raceasca, dupa amesteca in compozitie uleiul essential si conservantul (optional). Ele sunt adaugate de abia acum deoarece caldura foarte mare le evapora sau le diminueaza proprietatile. In cazul in care compozitia s-a intarit prea mult, readauga foarte putin bolul deasupra oalei cu apa fierbinte, pana la lichefiere. Poti adauga optional putina miere pentru a creste proprietatile nutritive ale unguentului.

3

Toarna compozitia in borcanase inainte ca aceasta sa se intareasca.

4

Asteapta sa se raceasca si apoi pune capacele borcanaselor.

RETETA PAS CU PAS - RETETA UNGUENT FRECTIE/MASAJ  MUSCHI/ARTICULATII

In urma acestei retete vor rezulta 2 borcane de unguent de 50 ml. Reteta va rezulta intr-un unguent tratament pentru dureri de articulatii si muschii, care , prin frectionare, va incalzi zona si o va destine.

​

Ai nevoie de:

​

  • 10 grame de ceara

  • 10 grame unt de cacao

  • 75 ml ulei infuzat din plante

  • 5 ml tinctura de arnica

  • Pana la 40/60 ml picaturi de ulei esential: rozmarin (15), ghimbir (5), piper negru (15)

  • Optional: conservant Eco sau Vitamina E (3 capsule)

 

PREPARARE:

1

Topeste ceara de albine, untul de shea sau de cacao si uleiul din plante la bain marie, la foc mediu spre mic. Pentru aceasta, adauga initial toate ingredintele in vasul de topit, cu exceptia uleiului essential, a tincturii si a conservantului.

2

Cand ceara este complet topita, ia bolul de pe foc.

Asteapta cateva minute sa se raceasca, dupa amesteca in compozitie uleiul esential, tinctura si conservantul. Ele sunt adaugate de abia acum deoarece caldura foarte mare le evapora sau le diminueaza proprietatile. In cazul in care compozitia s-a intarit prea mult, readauga foarte putin bolul deasupra oalei cu apa fierbinte, pana la lichefiere. Poti adauga optional putina miere pentru a creste proprietatile nutritive ale unguentului.

3

Toarna compozitia in borcane inainte ca aceasta sa se intareasca.

4

Asteapta sa se raceasca si apoi pune capacul.

​

Recomandari

​​

  • Depoziteaza intr-un loc ferit de razele directe ale soarelui sau caldura excesiva, preferabil intr-un loc racoros, uscat si intunecat. Unguentul e necesar sa fie depozitat intr-un loc in care sa isi pastreze consistenta semisolida si sa nu se lichefieze. Spatiile insorite, calduroase nu sunt o alegere buna daca vrei ca unguentul tau sa isi pastreze proprietatile.​

​

  • Plantele medicinale sunt curative si cu un real efect vindecator. Insa, datorita substantelor active pe care le contin, pot interactiona cu alte medicamente sau pot avea efecte adverse daca nu sunt administrate corespunzator. Orice lucru de pe aceasta planeta este potrivit la locul lui si devine daunator intr-un loc nepotrivit. Inainte de a folosi un remediu pe baza de plante, documentati-va bine asupra efectelor pe care le produce. Daca urmati deja o medicatie, cereti si sfatul unui medic inainte de a incepe un tratament pe baza de plante.

​

  • Puteti face alifie cu o singura planta sau mai multe plante aromatice, în functie de scopul pentru care vrei sa le folosesti. Este super practic sa iti echipezi laboratorul de plante din bucatarie cu o varietate cat mai mare de uleiuri din plante, astfel incat sa le ai la indemana cand vrei sa prepari un unguent pentru o problema specifica. 

​

  • Pentru a potenta efectul curativ al preparatelor din plante, tine cont de fazele lunii. Cand faci un unguent, incepe prepararea lui cand este Luna Noua si filtreaza-l cand este Luna Plina.

​

  • Unele dintre cele mai bune plante de utilizat pentru a face o uleiuri vindecatoare sunt:

 

 

Flori de galbenele: au un efect minunat de vindecare asupra unei varietati de probleme cutanate, cum ar fi iritatiile sau afecÈ›iuni ale pielii, inclusiv răni, înÈ›epături de insecte, erupÈ›ii cutanate, zgârieturi, tăieturi, È™i multe altele. Sunt indicate si blande pentru pielea copiilor sensibili.

 

Flori de musetel: leziuni minore ale pielii, tăieturi, zgârieturi È™i răni.Este antiinflamatorie si antiseptica

 

Frunze de tataneasa È™i / sau radacina: Calmează dureri musculare sau articulare, umflaturi, sustine si favorizeaza recuperarea rapida a articulatiilor, muschilor, oaselor.

 

Flori de lavanda: calmante, amelioreaza durerile ocazionale, are proprietati vindecatoare benefice pentru rani cutanate minore si numeroase afectiuni ale pielii; este un antiseptic excelent.

 

Frunze de urzica: O planta eficient pentru multe afectiuni ale pielii; ajuta la tratarea cicatricilor, a ranilor provocate de arsuri, a hemoroizilor, ulcerelor varicoase.

 

Frunze de patlagina: ajuta la accelerarea procesului de recuperare a pielii, amelioreaza si calmeaza muscaturile de insecte si intepaturile, mâncărimile, rănile minore, contuziile, veziculele È™i pielea deteriorata.

 

  •   benefica pentru rani minore, taieturi, contuzii, intepaturi de insecte, zgarieturi si arsuri minore.

 

  • Folosit pentru taieturi, zgarieturi, si durerile musculare ocazionale.

 

Flori de coada soricelului: Se aplica pentru vanatai, rani minore, taieturi, zgarieturi, si zone cu edem și sangerare.

Bibliografie

​

​

1. Plant Studies Course 2016- RHIZOME CLINIC Bristol, England

2. The Herbal Medicine Maker's Handbook- A Home Manual -James Green

3. Be your own herbal expert- Susun Weed

4. Hedgerow Medicine- Julie Bruton-Seal & Matthew Seal

Vezi si...

Adevarul despre plante

​

20 de principii de aur

Trusa culegatorului

Cand sa culegem plantele

Cum sa usucam plantele

Ghidul culegatorului

bottom of page