top of page

Cum sa uscam plantele

Idei practice despre cum sa avem grija in mod corect de

plantele medicinale culese 

Scroll Down

Dupa ce culegi o planta, urmatorul pas este sa ii prelungesti efectele curative. Cel mai efcient mod de a face asta este sa consumi planta cat mai aprope de momentul culegerii, in acest caz energia plantei va fuziona cu a ta si iti va spori vitalitatea si sanatatea. De asemenea, poti alege sa prepari un ceai din plantele proaspete. Daca nu alegi nici varianta asta si vrei sa amani consumarea plantei pentru mai tarziu, trebuie sa alegi alte metode de a o conserva. Remediile medicinale preparate din plante proaspete sunt fenomenale, inmagazineaza in ele toate principiile curative din plantele proaspat culese. Gasesti retete detaliate aici.

 

Uscarea plantelor, atunci cand este facuta corect, e si ea o metoda foarte buna pentru a pastra propietatile benefice ale plantei pentru o perioada indelungata.

​

Cand o planta proaspat culeasa incepe sa se usuce, lichidul prezent in tesuturi se evapora, si, in acelasi timp, substantele depozitate anterior in interiorul celulelor, in apa din tesuturi, acum se cristalizeaza sau se usuca intr-o masa solida. Mai tarziu, cand aceasta planta uscata este scufundata in apa sau o solutie alcoolica, procesul descris anterior se inverseaza. In aceasta situatie, planta absoarbe lichidul, cauzand spargerea celulelor, iar substantele din interiorul plantei, transformate in masa solida, intra in contact direct cu lichidul si se dizolva in acesta. Astfel ia nastere ceaiul sau tinctura.

​

Scopul unei uscari de succes consta in a obtine o planta uscata care sa fie cat mai apropiata in miros, culoare si gust cu cea proaspata. Pentru a obtine acest rezultat, uscarea trebuie sa inceapa cat mai aproape de momentul culegerii. Amanarea te va invata rapid ca aceasta este cea mai eficienta metoda. Sunt cateva aspecte de care e nevoie sa tii cont cand usuci plante:

​

  • Daca plantele sunt uscate folosind temperatura prea ridicata, se ard si isi pierd eficienta;

  • Daca plantele se usuca prea lent, pot mucegai si se autodistrug prin actiunea enzimelor, ceea ce deasemenea distruge serios esenta curativa din ele

  • Uscate corespunzator, culorile florilor isi pastreaza intensitatea

  • Doar atunci cand plantele suculente isi pierd complet apa din tesuturi poti spune ca planta e complet pregatita pentru a conserva propietatile sale curative pentru mai mult timp

Sfaturi utile: ingrijirea plantelor proaspat culese

1

Plantele se usuca excelent in spatii bine aerisite, umbroase, caldute. Circularea aerului prin aceste spatii este esentiala. Nu le usca niciodata in lumina soarelui.

2

Manevereaza plantele delicat inainte de a le pune la uscat. Sunt plante si flori care isi schimba rapid culoarea din cauza strivirii provocata de manuirea brutala.

3

Protejeaza plantele care se usuca de umezeala aerului de seara. Apa din acest aer poate rehidrata planta si astfel aceasta se poate transforma, prin actiunea enzimelor, in acea planta maronie cu efect mult scazut despre care vorbeam anterior. Singura parte pozitiva din acest aspect este ca plantele sunt inca bune ca si compost. Deci, daca ai ajuns in aceasta situatie nefericita, alege sa le distribui uniform in gradina in loc sa le arunci la gunoi, astfel dai o sansa vietii sacrificate de a creste viata.

4

Cand ajungi acasa cu plasa de hartie/panza plina cu flori, alege sa le aranjezi in buchete pentru agatat sau pentru plasat pe dispozitivul de uscare in cel mai scurt timp posibil. Nu amana asta, astfel efotul tau si al plantei va fi degeaba.

5

Adu-ti aminte ca plantele sunt de multe ori usor de cules insa dificil de aranjat cand ajungi acasa, mai ales dupa o zi de drumetii. Alege astfel sa nu culegi prea mult odata.

6

Plantele sunt complet uscate doar atunci cand toate partile sunt crocante, cand pocnesc cand le strangi in degete, cand scot acel sunt specific. Atat tulptina cat si floarea si frunza trebuie sa aiba acest comportament cand sunt complet uscate.

7

Depoziteaza-le in recipiente uscate perfect si care pot fi inchise ermetic. Plantele au renumele de a absorbi orice urma de umezeala. Ofera-le putina atentie la inceput si verifica-le lunar. Daca cumva nu mai sunt atat de " crocante" ca la inceput, scoate-le din recipient si pune-le inca o data la uscat.

8

Leaga-le in buchete nu prea mari si agata-le in incaperi bine aerisite si intunecate. Daca alegi un drying rack (https://ro.pinterest.com/explore/herb-drying-racks/?lp=true), cu atat mai bine. Agata buchetele pe o sfoara suspendata.

9

A intinde plantele pe bucati de hartie este o alta metoda de a usca plantele. Este destul de delicat acest aspect, deoarece aerul nu poate circula sub hartie, atunci cand o intinzi pe o suprafata plata. Astfel trebuie sa gasesti o modalitate prin care sa intinzi hartia in 4 puncte si astfel sa stea suspendata. Nu folosi ziare, cerneala din ele se poate impregna in plante si astfel va ajunge in preparatele tale.

10

Drying racks - metoda foarte practica si eficienta. Rafturile suprapuse sunt compuse din ferestre vechi cu plasa de tantari, suprapuse una peste alta la distante corespunzatoare. Plantele trebuiesc asezate pe rafturi in asa maniera incat sa se evite pe cat posibil suprapunerea acestora. Evita sa folosesti rame din sarma, metalul are tendinta sa interactioneze chimic cu plantele. Utilizati panze de naylon.

12

Nu folositi cuptorul cu microunde sau cuptorul de la aragaz. Acestea vor distruge compusii activi din plante, facandu-le inutile.

13

Cand plantele s-au uscat, sunt gata de procesare si depozitare. Plantele care nu sunt adunate la timp se umplu de praf si in plus isi pierd stralucirea, culoarea, se usuca excesiv. Aduna partile utilizabile de cele pe care nu le vei folosi si fa asta manual, cu multa rabdare. Aduna frunzele decolorate sau inegrite de restul celor sanatoase si pune-le deoparte pentru compost. Alege sa faci aceasta sortare mai degraba cand plantele sunt uscate. Plantele proaspete au tesuturile foarte sensibile si, daca le maruntesti inainte de uscare, risti sa pierzi culoarea intensa si o parte din proprietatile plantei. Cand faci asta cand planta este uscata, deshidratata, acest lucru nu se mai poate intampla, tesuturile deshidratate nu mai au fragilitatea celor din planta proaspat culeasa.

Depozitarea. Presarea. Cumpararea

​

 

DEPOZITAREA PLANTELOR

 

Lumina, caldura, umezeala si expunerea la aer deterioreaza planta proaspat uscata. Depoziteaza plantele in recipiente care se inchid etans, curate, uscate si pe cat posibil nu transparente, sau, daca alegi borcane, ai grija sa le pastrezi intr-un loc intunecos si racoros.Cutiile de cafea sau borcanele de conserve sunt o metoda buna de a pastra plante. Alege sa tii plantele in pungi de hartie sau plastic doar pentru perioade scurte de timp.

Eticheteaza borcanele si evita sa pui etichetele pe capac, alege sa le lipesti direct pe borcane, astfel nu ajungi in situatia de a incurca capacele si a face confuzii in folosirea plantelor.

​

Cand pastrezi plantele, ia in calcul cateva aspecte de baza:

​

  • Frunzele, partile verzi si florile e bine sa fie pastrate aprox. 1 an

  • Radacinile, semintele si scoarta- pana la 3 ani

  • Plantele macinate, pulberea sau cele maruntile isi pierd proprietatile mai rapid decat cele pastrate intregi, netaiate, nemaruntite.

 

O metoda traditionala de a conserva plantele armoatice este cu ajutorul sarii neiodate, grunjoase. Pune intr-un borcan straturi intermitente de sare si plate (intregi) si pastreaza borcanul intr-un loc uscat si racoros, preferabil la frigider. Plantele sunt astfel conservate si, in plus, ofera sarii o aroma excelenta pentru mancarurile gatite.

 

CUMPARAREA PLANTELOR

 

Alege sa cumperi plante pe cat posibil crescute organic, culese si depozitate responsabil. Bineinteles ca nu ai cum sa verifici etapele productiei unui ceai din Plafar, insa poti sa te ghidezi dupa cateva mici indicii care iti vor spune cat de bine a fost procesata planta pana sa ajunga pe raft.

​

  1. Culoarea- daca plantele cumparate au toate cam aceeasi nuanta de verzuliu- brun, culori terne, e clar ca sunt doar o linie de produse comerciale. Plantele crescute si procesate corespunzator au fiecare in parte o culoare specifica, identificabila ce se pastreaza si dupa uscarea in conditii corespunzatoare.

  2. Daca planta trece de testul culorii, treceti la testul numarul 2 si 3, mirosul si gustul. Fiecare planta are un miros si gust specific, nu neaparat placut.

​

PRESAREA PLANTELOR

 

Construieste-ti o presa!

Fieca ca alegi sa faci un ceai, o plimbare prin natura sau o opera de arta din planta culeasa, spiritul de vindecare al plantei functioneaza in oricare dintre cele 3 cazuri.

​

I find that herbal medicine is equally as effective when gazed upon as art, or walked through in a garden, or

taken as a tea. Healing plant spirit can reside happily in all three.- James Green

​

​

SURSAThe Herbal Medicine Maker's Handbook- A Home Manual -James Green

Adevarul despre plante

​

20 de principii de aur

Trusa culegatorului

Cand sa culegem plantele

Cum sa usucam plantele

Ghidul culegatorului :

bottom of page