top of page

Otetul terapeutic din plante medicinale

Timp total de pregatire: 15 min

Perioada de infuzare: 28 zile

Nivel cost: scazut

Dificultate: scazuta

CE ESTE ?

Este un remediu naturist, folosit ca aliment si medicament care se prepara prin infuzarea otetului cu plante, fructe sau radacini medicinale, preferabil aromatice. Otetul este folosit pentru a extrage substantele curative din plante si e un bun conservant. Otetul terapeutic obtinut astfel combina proprietatile curative ale otetului de mere ( sustine digestia, regleaza glicemia, regleaza tensiunea arteriala) cu substantele hranitoare, mineralele si antioxidantii din plantele verzi, fructe sau radacini.

Cuprins

Beneficii otet din plante

De ce ai nevoie?

Reteta pas cu pas

Bibliografie

BENEFICIILE OTETULUI TERAPEUTIC DIN PLANTE​

  • 2 in 1- sustin sanatatea organismului si dau o savoare bogata mancarii

  •  adaugate in alimentatia noastra zilnica, sustin sanatatea oaselor si a inimii

  • folosite ca balsam pentru par, hranesc firul de par, trateaza varfurile despicate, ii dau stralucire si il fac usor de pieptanat

  • adaugat in baie, ajuta la redobandirea PH-ului acid protectiv natural al pielii

  • remedii care ajuta tratarea racelilor si gripelor ( mai ales daca sunt combinate cu plante dedicate tratarii acestor afectiuni)

  • sursa bogata de minerale, substante active cu rol cheie in sanatatea oaselor, a inimii, a vaselor de sange, a sitemului nervos, a sistemului endocrin si a sitemului imunitar

  • adaugat in salate, creste gradul de asimilare al mineralelor din legumele pe care le consumi si ajuta stomacul la procesarea lor

  • fac ciorbe acre delicioase (fii cu ochii pe cantitate)

  • ajuta la mentinerea unei flore intestinale echilibrate (bacteriile prietenoase din organism)

  • adaugat in apa indulcita cu miere, e un substitut miraculos pentru cafeaua de dimineata care ajuta la preventia durerilor articulare specifice varstei a treia.

DE CE AI NEVOIE ?​

​

1. Plante si fructe medicinale

 

Pentru un continut bogat in minerale si o aroma intensa, foloseste plante armoatice proaspete. Marunteste-le bine inainte a le le pune la macerat pentru a permite otetului sa extraga din ele toate proprietatile si armomele binefacatoare. Pentru oteturi armoatice speciale, foloseste una din urmatoarele plante: menta (frunze, tulpini), marar (tulpina, frunze, seminte), papadie (radacina, tulpina, flori), fenicul (inflorescente, tulpina, seminte), usturoi (catei de usturoi intregi, curatati), ghimbir (radacina), lavanda (flori, frunze), pelin (frunze sau radacini tinere), coaja de portocala (alege portocale organice), rozmarin (frunze, tulpini), cimbru (frunze, tulpini), pin alb (frunze-ace), codita soricelului (flori si frunze). 

​

Daca te gandesti sa faci un otet din plante pentru a preveni si trata osteoporoza, foloseste una sau mai multe din plantele de mai sus (incearca sa nu folosesti mai mult de 3-4 plante impreuna) si, odata gata, ia 2-4 linguri zilnic: papadie, salvie, roinita, lavanda, menta, urzica, patrunjel, patlagina, frunze de zmeur, trifoi.

Poti face oteturi terapeutice si aromatice si din fructe proaspete, ca de exemplu zmeura sau macese.

     

 

2. Otet 

​

De care? Cel recomandat este otetul de mere. Nu e unicul ce poate fi folosit, insa tipul acesta permite plantelor sa isi manifeste aroma specifica in otetul infuzat. Un otet din vin spre exemplu ar fi prea puternic si ar acoperi excesiv prin taria lui aroma placuta a plantelor infuzate. Otetul de mere este un super aliat pentru o viata vie si sanatoasa, Se spune ca Hipocrat, renumitul medic antic, obisnuia sa foloseasca 2 remedii principale: mierea si otetul de mere. Beneficiile otetului de mere sunt multiple: digestie mai buna, reduce colesterolul, regreaza tensiunea arteriala, previne si sustine tratamentul osteoporozei, normalizeaza functia tiroidei, are grija de sanatatea parului.

 

3. Recipiente si ustensile

​

  • Recipient sticla cu capac plastic sau folie protectoare (celofan )- otetul corodeaza metalul.

  • Sita

​

​

RETETA PAS CU PAS

1

Umple un borcan sterilizat cu plante aromatice proaspete (fara sa le presezi prea tare), maruntite bine: frunze, tulpini, flori, fructe, radacini. Chiar si seminte pot fi folosite.  Ia in calcul ca e nevoie sa umpli borcanul pana sus cu otet si plante.

2

Daca folosesti fructe (ex. Zmeura) umple borcanul cu fructe proaspete. Daca faci un otet terapeutic de macese, zdrobeste usor fructele inainte de a le combina cu otetul.

3

Toarna in borcan, peste plante/fructe, otet de mere la temperatura camerei pana cand il umpli. Acopera cu un capac (nu de metal- otetul corodeaza metalul). Pune eventual un celofan de protectie intre capac si borcan. Infileteaza bine.

4

Eticheteaza borcanul cu numele otetului, plantele/fructele folosite si data. Pune-l intr-un loc ferit de razele soarelui, insa nu e necesar sa stea in intuneric. Alege un loc potrivit, nici prea calduros, nici prea racoros.

5

Dupa 4 saptamani otetul infuzat este aromat si gata de folosire. Strecoara plantele bine si depoziteaza-l intr-un loc uscat si racoros. Foloseste-l cu iubire si incredere.

Bibliografie

​

1. Be your own herbal expert- Susun Weed

2. Hedgerow Medicine- Julie Bruton-Seal & Matthew Seal

Vezi si...

Adevarul despre plante

​

20 de principii de aur

Trusa culegatorului

Cand sa culegem plantele

Cum sa usucam plantele

Ghidul culegatorului

bottom of page