top of page

Cand sa culegem plantele

Cele mai potrivite perioade din an pentru a culege diferitele parti ale

plantelor medicinale

Scroll Down

Plantele au un moment specific de recoltare, iar aceste momente depind si de segmentul de planta care se doreste a fi recoltat: flori, frunze, radacini, tulpini, muguri, scoarta, fructe, seminte, etc. Pentru a obtine remedii de calitate, culegerea plantelor e necesar sa tina cont de ritmul ciclic de crestere a plantelor. Astfel plantele ne pot oferi medicina lor vindecatoare incarcate cu principii active.

 

RADACINILE

 

  • Primavara imediat dupa ce planta a iesit din pamant. Acest moment este unul potrivit deoarece energia vitala a plantei este inca in radacina, unde a "trait" pe parcursul ierii. Ulterior, forta plantei va fi canaliza in tulpina si frunze/muguri, flori, pentru a ajuta maturizarea noii plante.

  • Toamna tarziu, cand planta se retrage in "hibernarea" din timpul ierii.

​

E bine sa marchezi vara planta pe care stii ca o vei folosi pentru recoltarea radacinii ei, astfel, chiar dupa ce ce se usuca, o vei putea recunoaste.

​

Radacinile este recomandat sa fie culese cand este Luna Noua.

​

SCOARTA

 

Scoarta se recolteaza cel mai usor primavara. Cand alegi un copac in acest sens, cauta unul matur (peste 3 ani). Ai nevoie de un briceag sau de cutit cu care se crestezi scoarta de jur imprejur, circular, la o distanta de 10-20 cm. Dupa, pentru desprinderea ei, se fac si incizii longitudinale pentru desprindere.

 

MUGURII

 

Mugurii ca cei de nuc, brad sau pin se culeg primavara devreme, atunci cand seva incepe sa circule activ in corpul plantei si mugurii sunt imbibati cu principii active curative. Mugurii trebuie sa fie suficient de dezvoltati, dar nedesfacuti.

SEVA

​

Colecteaza seva (ex. de mesteacan) la inceput de primavara, inainte ca frunzele sa apara.

Fa o incizie in scoarta copacului si introdu in ea un tub de plastic (pai) flexibil pe care il cuplezi la celalalt capat cu un recipient (sticla de plastic. Dupa ce ai terminat colectarea, adu-ti aminte sa inchizi fisura din scoarta cu o crenguta cu grosime similara, astfel opresti "sangerarea" copacului.

 

FRUNZELE

 

Frunzele trebuiesc culese inainte ca planta sa infloreasca si preferabil dimineata, dupa ce roua s-a evaporat, inainte de caldura din timpul zilei.  Caldura din mijlocul zilei slabeste temporar energia plantei. Daca observi ca planta pe care vrei sa o culegi are frunzele inmuiate din cauza caldurii, amana culegerea lor pana spre dupa-amiaza, cand soarele se mai domoleste si frunzele isi revin.

Plantele bogate in uleiuri esentiale cum sunt rozmarinul, menta sau galbenelele trebuiesc culese in diminetile celor mai calduroase zile din an, atunci cand ele produc cel mai mult ulei esential. Asteptati totusi ca roua sa se evapore, e important ca planta sa fie uscata pentru a o putea usca usor acasa. Si, foarte important, nu spala frunzele! Facand asta, pierzi o parte din uleiul esential.

Deci culegeti frunzele cand sunt cel mai potente, inainte de aparitia florilor, cand, de cele mai multe ori, frunzele devin usor inactive, transferand prin seva energia spre cresterea florilor, maturizarii acestora, polenizarii si producerii fructelor si semnitelor.

 

FLORILE

 

Florile se culeg cand sunt bine dezvoltate, inainte insa de a se maturiza complet. Mirosul si culoarea sunt mult mai intense daca sunt culese inainte ca mugurii sa fie complet deschisi/infloriti. Culege-le in diminetile insorite, dupa uscarea picaturilor de roua de pe plante. Scutura-le de insecte sau pamant/praf, insa nu le spala, astfel pierzi polenul, cel mai pretios ingredient. Ai grija sa le usuci la umbra, intr-un loc aerisit.

 

FRUCTELE

 

La fel ca si florile, alege sa le culegi ianinte de maturizarea completa, astfel vei coleca fructe mai aromate, deoarce, in acest stadiu, acizii vegetali nu s-au transformat complet in zaharuri.

Culege fructele toamna, inainte de caderea brumei.

 

SEMINTELE

 

Semintele trebuiesc culese cand sunt complet coapte, toamna. Necesita o perioada scurta de uscare, fiind sarace in apa. Trebuie mai degraba sa te asiguri ca ele nu sunt ude din cauza ploii sau o rouai inainte de a le depozita in recipiente ermetice.

 

 

SURSE:

​

  1. The Herbal Medicine Maker's Handbook- A Home Manual -James Green

  2.  

  3. http://www.nutripedia.ro/2012/06/20/cand-se-culeg-plantele-medicinale-mic-ghid-practic/

  4.  

  5. https://www.uvm.edu/pss/ppp/articles/herbharv.htm

Adevarul despre plante

​

20 de principii de aur

Trusa culegatorului

Cand sa culegem plantele

Cum sa usucam plantele

Ghidul culegatorului :

bottom of page