top of page

20 de principii de aur

Cum sa fii un culegator de plante responsabil

Scroll Down

Odata cu renasterea naturii, soarele prietenos si caldura placuta a primaverii tarzii si verii, incepe din plin si sezonul recoltarii plantelor medicinale. Natura pare mai primitoare ca niciodata: soare placut, vant racoros, verde cat vezi cu ochii si un aer proaspat revigorant unic. O parte din plante incep maturizarea in gradinile noastre, pentru curajosii care au avut aceasta frumoasa initiativa, insa pentru altii si pentru a procura o parte din plante e nevoie sa ne aventuram in munti, pe dealuri, lunci si campii.  Drumetiile dedicate culegerii plantelor sunt medicament pentru trupul si sufletul nostru, o platforma de continua aprofundare a relatiei intime cu plantele vindecatoare. Ceea ce este vital pentru perpetuarea sanatoasa a medicinei naturale este insa responsabilitatea pe care e nevoie sa ne-o asumam si sustinem cand culegem plante salbatice.  Orice culegator de plante devine parte din factorii care influenteaza echilibrul ecositemului in care intervine.  Si, ca in orice mediu, abuzul contribuie la dezechilibre majore si la disparitia speciilor/distrugerea ecositemului.

1

Culege doar plante din zone in care observi ca respectiva specie este raspandita. Nu culege plante razlete, astfel le limitezi posibilitatea de a se extinde si perpetua.

2

Cand mergi la cules de plante, ai responsabilitatea sa cunosti care este lista plantelor pe care de disparitie din zona ta, pentru a nu le culege si a deteriora eforturile lor de a se perpetua si a ramane ca specie in zona respectiva. Poate cei de la Gradina Botanica iti pot da informatii legat de acest aspect. Sau, daca mergi la tara, intreaba satenii despre plantele pe care le vedeau din abundenta in trecut si acum de abia le mai gasesc. Ei sunt cei mai potriviti specialisti ai naturii.

3

Cand sapi dupa radacini, reumple gaurile din pamant. Pe cat posibil, pune inapoi in gaura o bucatica din rizomul sau radacina culeasa. Scutura semintele mature ale acestor plante medicinale peste tot pe unde mai colinzi dupa. La final, cand te uiti in urma, locul de unde ai cules e nevoie sa arate la fel ca atunci cand l-ai gasit sau poate mai bine. Nu lasa haos in urma ta.

4

Nu ai nevoie de cantitati mari de plante pentru a face o rezerva pentru un an. Nu culege mai mult decat crezi ca vei folosi. E bine ca in fiecare am sa culegi plante noi, plante proaspete, astfel incat nu te ingreuna cu stocuri cu care sa ramai mai mult de 10-12 luni, plantele isi pierd treptat din proprietati.

5

Fii atent si constient atunci cand calci pe iarba. Uita-te in urma ta si vezi ce urme ai lasat. Pantofii cu talpi dure, atunci cand pasesti brutat si inconstient, sunt daunatori pentru ecosistemele fragile cum ar fi zonele inverzite stancoase de deal sau terenurile umede. Mereu adu-ti aminte de felul in care animalele salbatice pasesc prin natura, pasii lor de abia daca se aud, dar apoi sa lase urme. Fii delicat in pasii tai, mergi constient si fara graba prin locurile pe care le simti fragile sub talpile tale.

6

Atunci cand culegi plante din arbusti sau tufe, alege sa aduni ramuri mai degraba de pe marginea tufisului decat din centru, lasi astfel nucleul central al pantei sa se regenereze spre exterior.

7

Cand culegi plante dintr-o zona montana sau de deal, incepe de la baza inspre sus. Plantele din varful dealului sunt "bunicii", platele mature care protejeaza grupul de plantute de pe dealul respectiv si care imprastie seminte pentru a asigura perpetuarea soiurilor. Deci ele sunt plante de referinta pentru speciile aflate in zona, cauta sa le ocolesti cand mergi la cules.

8

Culege plante sanatoase. Plantele care au fost invadate de insecte, uscate sau lipsite de culoare cel mai sigur se lupta ca sa supravietuiasca si sunt slab incarcate cu proprietati curative. Totusi, ele pot fi vestitorii unei comunitati de plante din aceeasi specie care se afla in apropiere. Contina-ti cautarea cu atentie.

9

Ca si regula generala, nu culege primele plante dintr-o specie pe care le intalnesti in plimbarile tale prin natura, deoarece ele pot fi singurele din acea zona si luandu-le din acel lor, iei ocazia speciei de a se prolifera. Chiar si cand gasesti o zona extinsa unde e raspandita aceeasi specie de planta, alege mai degraba sa culegi din centrul grupurilor de plante, pentru a permite plantelor de pe margine sa isi continue munca de raspandire a plantei respective pe o arie mai larga. Aceasta recomandare este mai ales valabila pentru plante cum este sunatoarea, care are o popularitate mare ca planta vindecatoare si se inmulteste prin raspandirea semintelor sale. Aceasta planta a trecut de la stadiul de buruiana daunatoare la statutul de remediu minune impotriva depresiei, etichete care nu fac decat sa reflecte legatura fragila si superficiala a omului cu natura.

10

Culege nu mai mult de 10-20 de plante dintr-o comunitate de plante matura (maxim 5%), sau, altfel spus, nu lasa urme evident vizibile in urma ta. E mereu important de reamintit ca nu ai nevoie de multe plante pentru a te aproviziona pentru un an.

11

Cel mai indicat este sa eviti locurile poluate, intens circulate de masini, cum sunt marginile strazilor, soselelor. Evita locurile care intuiesti ca pot contine cantitati mari de pesticide sau dejectii din fabrici. De asemenea, evita sa culegi plante crescute in apropierea fermelor industriale sau terenurilor agricole, acestea folosesc frecvent substante chimice puternice pentru dezinfectare si indepartarea daunatorilor, ce ataca agresiv recoltele artificiale. Evita sa culegi plante din zonele verzi din vecinatatea parcarilor, a parcurilor publice. Nu culege plante situate in apropierea unui depozit de deseuri toxice, depozit de gunoi sau alte zone expuse substantelor chimice. Zonele din inima naturii, din drumetiile tale la munte, la tara la bunici, sunt cele mai recomandate.

12

Evita sa culegi plante care se afla pe un teren plasat sub liniile de inalta tensiune. Aceste instalatii pot declansa mutatii in plante. Sa cautam mai bine sa evitam sa stresam in plus si noi aceste plante prin cules. Sistemul nostru nervos nu reactioneaza deloc placut in preajma acestor linii de inalta tensiune,  cu siguranta au un efect nociv asupra oricarei fiinte vii.

13

Daca ai propriu tau teren, incearca sa nu mai folosesti chimicale pe el si apoi evita sa il mai cosesti pentru o vreme. Cam cand vecinii te vor trage la raspundere ca e timpul sa iti faci curat in gradina, cam atunci vei incepe sa observi ca incepe sa creasca in gradinta ta, pur si simplu, o colonie de plante medicinale.

14

Daca ajungi sa calci pe o proprietate privata, cere permisiunea celui care detine spatiul pentru a culege. Eviti astfel situatii neplacute si transformi astfel si procesul de culegere dintr-un proces " pe fuga", cu emotii de frica si vinovatie, intr-unul armonios. Intradevar, natura nu are stapan, insa intre timp oamenii cumpara Pamant pe Luna iar noi, din pacata sau din fericire, traim printre oameni si acceptam regulile lor.

15

Nu culege plante daca ai dubii privind identitatea lor, ca apoi, acasa, sa alegi sa le arunci.

Daca esti incepator, mergi la cules cu cineva stie bine sa le identifice, consulta atlase botanice si site-uri de specialitate. E important sa alegi planta potrivita pentru scopul pentru care o recoltezi.

​

16

Schimba locurile de recoltare de la an la an. Nu stresa acelasi colt din natura saracindu-l an dupa an de aceleasi tipuri de plante. Alterneaza locurile de recoltat, descopera zone noi, extinde zona de explorare si drumetii.

17

Cunoaste care sunt cele mai potrivite momente pentru culegerea plantelor, in functie de ce vrei sa recoltezi: frunze, flori, seminte, scoarta sau radacini. Orinteaza-te dupa bioritmul plantei.  Primavara, energia plantei este mai concentrata in frunze, pe timpul verii focusul plantei se redirectioneaza catre procesul de inflorire/ polenizare si fructe, iar toamna si primavara energia plantei coboara in radacini. Fii constient de aceste procese ciclice si culege in functie de ele. Un articol util despre acest subiect poti citi aici.

18

Foloseste echipamentul potrivit pentru recoltare si cauta sa nu brutalizezi sau sa omori planta in timpul culesului. Un articol complet legat de ustensilele practice de folosit gasesti aici.

19

Canta plantelor. Nu e nevoie sa rasune toata pajistea, poti canta usor, incet. Plantele sunt atinse de vibratiile si cuvintele din cantecul tau. Spune-le prin muzica ca le apreciezi, cat sunt de frumoase, cat esti de recunoscator fata de ele. Spune-le cat de mult iti doresti ca ele sa ramana cu noi pe pamant. Lasa natura salbatica sa iti auda inima, sa auda ce e in inima ta, a aliatului lor.

20

Asa cum au aratat zeci de cercetari, plantele sunt constiente de mediul inconjurator,  percep emotiile si au ele insele emotii, reactionand la felul in care ne raportam la ele, chiar daca noi nu ne dam seama de asta. Plantele sunt extrem de receptive atat la amenintarile din mediul inconjurator cat si la gesturile simple de apreciere si recunostinta. Nu ezita sa iti acorzi cateva minute inainte a incepe recoltarea pentru a te conecta cu plantele si speciile din zona in care te afli, sa le ceri permisiunea pentru a fi culese, sa le rogi sa te asiste in procesul de preparare a remediilor si sa le multumesti pentru darurile lor dupa ce ai terminat de cules. Spune-le ca esti aliatul lor, respecta-le si fii recunoscator pentru ce ne ofera noua, tuturor!

​

RESURSE:
 

  1. The Herbal Medicine Maker's Handbook- A Home Manual -James Green

  2. https://www.urbanmoonshine.com/blog/wild-foodies-sustainable-harvesting/

Adevarul despre plante

​

20 de principii de aur

Trusa culegatorului

Cand sa culegem plantele

Cum sa usucam plantele

Ghidul culegatorului :

bottom of page