top of page

Trusa culegatorului

Ce sa iei cu tine cand mergi la cules de plante in natura

Scroll Down

Culesul plantelor este este o activitate minunata prin care te deschizi sa te bucuri de paradisul naturii si, in acelasi timp, te conectezi putin mai mult cu lumea plantelor direct la ele acasa, in inima padurilor, pajistilor sau culmilor montane. Pentru a avea parte de o experienta cat mai placuta si armonioasa, e bine se te pregatesti pentru drumetiile tale cu o " trusa", un strict mecesar de unelte si accesorii compacte, dar si cu o intentie potrivita. In felul acesta te vei pastra atat pe tine intr-o stare fizica si emotionala potrivita, dar vei trata si plantele cu respect si gingasie. Tine cont de sugestiile de mai jos si consulta-le inainte de drumetia ta.

​

1

Protejeaza-ti corpul intr-un mod potrivit sezonului si ofera-ti confort in timpul drumetiilor dedicate culesului de plante medicinale, astfel vei fi mai relaxat pentru a culege plantele potrivite si pentru a aloca culesului timpul si rabdarea necesare. Ia cu tine o pereche comoda de bocanci, haine de bumbac cu maneca lunga si pantaloni lungi, lejeri, pentru a te feri de urzicare sau tepi. O sapca sau o haina cu gluga este un musai necesar sa ai cu tine, in felul acesta pastrezi o relatie prietenoasa cu soarele arzator al verii si iti protejezi capul/urechile de vant, deseori puternic pe culmi si la munte.

2

Cand alegi sa mergi la cules si stii ca aceasta va fi o activitate pe care o vei repeta si in viitor (ceea ce este foarte probabil daca crezi in puterea de vindecare a plantelor), alege sa cumperi ustensile de buna calitate. Desi poate putin mai scumpe, le vei avea ani buni de acum inainte si iti vor asigura o utilizare mai confortabila, mai relaxata, mai placuta. Ai grija doar sa le si ingrijesti cum se cuvine, sa le speli dupa utilizare, sa le usuci si sa le feresi de razele directe ale soarelui, ploaie sau umezeala. Vei vedea astfel cum grija si respectul cu care folosesti unelte te va ajuta sa te folosesti de ele eficient si pentru o perioada mai lunga de timp. In plus, le impregnezi cu energia ta, cu respect si recunostinta, si astfel vor lucra si ele pentru tine, cu un vibe pozitiv. Ustensilele astea sunt ca bagheta magica pentru magician, take care of them!

 

Cel mai practic instrument este un briceag portabil, care se strecoara usor in orice buzunar, un briceag bine ascutit, nimic complicat. Te va ajuta de multe ori sa eviti procese cinuitoare de a culege o planta, chinuitoare atat pentru tine cat si pentru plantele culese.

Extrem de util este si un cleste de gradina, similar cu cel folosit pentru taierea vitei de vie. Te va ajuta in cazul tulpinilor/crengilor lemnoase/rigide.

​

In cazul in care vrei sa culegi specific radacini (papadie, tananeasa, etc.) e foarte important sa iei cu tine o sapaliga portabila, usoara. Fara ea lucrurile se complica mult.

3

Ia cu tine pungi de hartie si sacose de panza. Plantele proaspete, din cauza umezelii din ele, au nevoie sa respire pana cand ajungi cu ele acasa. Daca le pui in pungi de plastic, le vei sufoca si rezultatul va fi o gramada de plante moarte, bune de aruncat in gradina, pe post de ingrasamant si atat. Nu pierde timpul si nu irosi plantele doar pentru un gest atat de mic pregatit dinainte. Ideal este sa transporti plasele pana acasa intr-un cos care sa le ajute sa respire. Daca e incomod, o plasa mare de panza e o alternativa buna.

4

Manusi de gradina- foarte practice, mai ales cand culegi fructe sau plante din arbusti teposi, cum sunt paducelul sau macesul.

5

Un ulei pur de lavanda, primul ajutor in cazul intepaturilor, zgarieturilor sau altor asemenea mici neplaceri ale pielii pe care e bine sa le pastram dezinfectate de la inceput. Este un excelent antiinflamator si dezinfectant, care, in plus, miroase si ametitor de frumos.

6

O sticla cu apa. E important sa fii hidratat, apa care iti curge prin sange si creier te ajuta si iti mentin echilibrul holistic si te sustine sa fii acolo, prezent, focusat pe intentia cu care ai venit la cules si asupra comuncarii cu plantele.

7

Un ghid de plante medicinale de buzunar. Cand mergi la cules, e important sa selectezi plantele potrivite. Daca ai dubii privind identitatea unei plante, cel mai potrivit este sa nu o culegi. Poate mai potrivit este sa ii faci o poza si sa incerci sa o identifici ulterior acasa, consultand alte resurse. Sau...poate mai important decat toate celelelte:

 

 

Inima deschisa si un carnetel. Cum lucrul cu plantele medicinale este in primul rand o stiinta intuitiva, emotionala, suntem incurajati sa incercam mereu sa intram prima data noi in legatura cu plantele, sa le rugam sa ne spuna numele lor, sa ne indice pentru ce sa le folosim, sa le cerem acordul cand le culegem si sa le intrebam cum sa le culegem. Poate toate astea suna ca fiind la limita dintre real si fantezie, insa emotiile frumoase, seninatatea, relaxarea pe care le dobandim dupa o plimbare in natura ne spun multe despre felul in care plantele actioneaza asupra noastra, dincolo de compusii chimici curativi pe care ii contin. Mai multe despre inteligenta plantelor puteti citi aici.

Dupa ce am experimentat aceasta conexiune cu plantele, abia apoi este cel mai potrivit sa ne folosim si de un ghid de identificare. Ia cu tine un carnetel cu notite si scrie-ti toate aceste raspunsuri primite, experientele avute, ele vor sustine de acum inainte legatura dintre tine, plante si cei pentru care le culegi. Ofera-ti ocazii in care sa faci plimbari solitare prin natura doar cu acest scop, sa inveti sa comunici cu plantele invatator.

​

Sursa: The Herbal Medicine Maker's Handbook- A Home Manual -James Green

Adevarul despre plante

​

20 de principii de aur

Trusa culegatorului

Cand sa culegem plantele

Cum sa usucam plantele

Ghidul culegatorului :

bottom of page