top of page

Cate stim de fapt despre lumea vegetala?

Adevarul despre plante

Ultimele cercetari botanice

Scroll Down

Articolul de mai jos este scris integral avand ca resurse online rapoarte academice, conferinte, articole, interviuri sau documentare ale mai multor cercetatori botanici si specialisti in domeniu. Puteti consulta resursele la finalul articolului. 

​

 

Exista mai multe forme de viata intr-o mana de pamant decat numarul total de oameni de pe planeta. Iar noi cunoastem atat de putin despre lumea in care traim! Stim mai putin despre viata din adancul oceanului decat cunostem despre suprafata Lunii. Iar cand vorbim despre viata terestra, stim cu atat mai putin. La fel se intampla si cand vorbim despre lumea vegetala, parte din natura care ne inconjoara. 

 

Omul are tendinta sa trateze plantele , constient sau nu, ca mobilier de design cu rol artistic si de recreere in mediul in care traieste. Si atat. In cel mai fericit caz. Catalogam superficial plantele pentru ca nu au capacitatea de a se deplasa dintr-un loc in altul.  Sunt discrete, nu ne perturba, nu ne bruiaza. Rar reprezinta o amenintare pentru zona noastra de confort. Plantele nu au organe interne sau un creier propriu-zis, cum e cazul animalelor si oamenilor. Fiind diferite de ceea ce noi numim organisme vii, plasam regnul vegetal la granita dintre viu si simple obiecte.

​

Si totusi, de ce ar trebui sa ne raportam la plante ca si la oameni sau animale? Ce ne scapa?

​

In anul 1880, Charles Darwin a publicat o carte revelatoare si revolutionara, "Puterea miscarii la plante". In ultimul paragraf al cartii, Darwin scrie ca "nu e deloc o exagerare sa afirm ca varful radiculei (radacina plantei) se comporta ca un creier al unui animal inferior".

​

In 1973, in cartea " Viata secreta a plantelor" autorii Peter Tompkins si Christopher Bird declara ca plantele sunt fiinte sensibile care simt emotii, prefera muzica clasica in locul rock&roll-ului si pot sa raspunda gandurilor neverbalizate ale oamenilor de la sute de mile distanta. Cartea, extrem de controversata la vremea aceea, a deschis interesul oamenilor pentru o noua perspectiva asupra lumii vegetale: a privi plantele ca fiinte vii, intr-un mod mai personal.

Neurobiologia plantelor 

In 2006, stiinta botanica expune un nou domeniu de cercetare, "neurobiologia plantelor". Cei 6 oameni de stiinta, autori ai acestei initiative de cercetare, afirma ca plantele sunt capabile sa simta si sa reactioneze la o multime de variabile din mediul inconjurator: lumina, apa, gravitatie, structura solului, nutrienti, toxine, microbi, ierbivore sau semnale chimice de la alte plante. In plus, demonstreaza prin cercetari ca plantele percep si chiar au forme de comunicare cu celelalte plante, cu animalele si oamenii. Toate aceste comportamente remarcabil suna a functii ale sistemului nervos, insa sunt posibile in absenta unui creier fizic propriu-zis. Nu e minunat?

​

Neurobiologia, cea care a adus mai clar la lumina in ultimii ani lumea vegetala, a aparut ca un manifest impotriva subestimarii lumii vegetale si cauta sa sparga ideea rigida legata de faptul ca plantele sunt doar niste piese de mobilier in lumea noastra, niste obiecte inerte, mute si statice, care fac umbra si oxigen, ci merge dincolo de asta si incepe sa trateze plantele ca organisme vii cu inalte abilitati de a sustine viata. A nega acest lucru este doar o dovada a arogantei umane si ignorantei. Realitatea face ca plantele domina orice mediu terestru, compunand 99.7% din biomasa Pamantului (tot ce este viu).  Cea mai mare fiinta de pe Glob este Sequoiadendron giganteum- arbore cu o greutate de 2000 de tone si pana la 88 metri. Prin comparatie, oamenii si toate celelalte animale sunt, asa cum spune unul dintre neurobiologi, " doar urme".

 

Fara plante nu ar exista viata pe Pamant. Ele sunt producatorii primari care sustin existenta celorlalte forme de viata, intrucat sunt singurele organisme capabile sa-si produca singure hrana necesara si, ulterior, sa ne ofere noua hrana, oxigen si medicina. Organismele animale, incapabile de acest lucru, depind direct sau indirect de plante. Prin fotosinteza, plantele transforma energia solara, dioxidul de carbon din atmosfera, apa si mineralele din sol in resurse de hrana proprie si oxigen pentru oameni si animale. Ca sa supravietuim avem nevoie sa protejam plantele. Si pentru asta, e necesar sa invatam care sunt legile lumii vegetale.

​

Plantele prezinta si manifesta, atat la nivel macro cat si la nivel micro, un comportament minunat si complex care poate fi descris cel mai clar prin termenul inteligenta. Exemplele de mai jos sustin aceasta afirmatie:

Plantele-superfiinte. Ultimele cercetari botanice

In primul rand, gandeste-te rapid la cate eforturi fac oamenii si animalele doar ca sa isi asigure hrana si adapostul de zi cu zi. Doar pentru asta, cat timp si efort dedica. Prin comparatie, una dintre cele mai impresionante capacitati ale plantelor este abilitatea de a se dezvolta fiind inradacinate in pamant, fara capacitatea de a se ridica in cautarea hranei sau a adapostului, atunci cand conditiile de mediu sunt nefavorabile. Acest stil de viata "inradacinat" solicita o intelegere  si o putere de adaptare extinsa: ele trebuie sa se apere, sa se dezvolte si sa se perpetueze ramanand in acelasi timp fixate de sol. Pentru a-si gasi hrana si a identifica amenintarile  le este necesar un aparat senzorial foarte dezvoltat.

​

PLANTELE SIMT

 

Plantele nu au organe interne, spre deosebire de animale si oameni, care au cate un organ special/sistem pentru fiecare dintre principalele functii ale corpului. Cu toate astea, sunt capabile sa simta, au chiar simturi mai sofisticate decat animalele. Fiecare extremitate a radacinii poate detecta si monitoriza simultan si continuu cel putin 15 substante chimice si parametri fizici diferiti. In timp real. Nici un animal nu e capabil sa faca asta. Printre acestea, gasim simturile comune, intalnite la oameni/animale: miros si gust ( simt si raspund la substantele chimice din aer si de pe corpul lor), vaz ( reactioneaza diferit la diferite lungimi de unda ale luminii, precum si la umbra) simt tactil ( o nervura sau o ramificatie din radacina stie atunci cand intalneste un obiect solid in calea sa/ corpurile plantelor simt cand sunt atinse sau cand ating corpuri straine), auz (sunt capabile sa detecteze vibratiile, sunetele), dar au de asemenea si alte super simturi in corelatie cu variatiile electrice, magnetice, chimice,  metale grele, germeni patogeni.  Plantele produc sunete care nu pot fi percepute de auzul uman (cum e cazul procesului de crestere).

​

PLANTELE SE MISCA

​

Plantele se misca, intr-un ritm mai lent decat cel cu care sunt oamenii obisnuiti. Si fara a folosi energie, fara a avea muschi sau sistem locomotor. Inflorirea, miscarea frunzelor si a florilor in functie de pozitia soarelui, cresterea, inmugurirea, toate sunt forme de miscare. Singura diferenta o face faptul ca miscarea lor se extinde pe o perioada mai lunga de timp.

Cercetatorii au gasit in celulele radacinilor molecule identice cu cele ce sunt prezente in tesutul muscular al animalelor si care le permit celor din urma sa se miste.

​

PLANTELE COMUNICA

 

Plantele comunica intre ele printr-un "vocabular chimic"- o plantă are aprox. trei mii de substante chimice în vocabularul ei, în timp ce, un om cu o cultura medie are doar È™apte sute de cuvinte. Si cum fac asta? Plantele comunica cu alte plante, le deosebesc pe cele de acelasi fel si pe cele din alte specii. Folosesc retea subterana de ciuperci care conecteaza toti membri vegetali dintr-un ecositem, cum este cazul unei paduri spre exemplu. Reteaua de sub pamant, care leaga radacinile intre ele printr-o plasa imensa de mire fungice, este atat de densa incat pot fi sute de kilometri de mycelium (plasa fungica) doar sub suprafata de sub talpa noastra. Reteaua de ciuperci (fungi) este impletita sub pamant cu radacinile plantelor si arborilor si formeaza o plasa extinsa de conexiuni ce leaga intreaga padure si o ajuta sa functioneze ca un organism unitar, ca o echipa. Reteaua  este folosita ca si canal de comunicare si transport, transportă È™i distribuie efectiv carbonul, apa È™i substanÈ›ele nutritive între arbori, în funcÈ›ie de nevoile acestora. Astfel, copacii batrani, "copacii mama" ii "hranesc", ii alimenteaza cu nutrienti pe cei tineri, ajutandu-i sa se maturizeze. Intro padure, " un copac mama" poate fi conectat la sute de alti copaci.

 

Tot prin intermediul acestor canale subterane, plantele " se avertizeaza" reciproc cand apar boli sau daunatori. Cand anumite frunze dintr-un copac sunt atacate de o insecta parazitara, de un virus sau de un alt animal, acestea transmit prin reteaua subterana catre celelelte plante informatii despre tipul de "atacator", in functie de compozitia chimica a salivei acestuia. Astfel celelalte plante au timp sa se protejeze si emit anumite substante de aparare in plus, uneori toxice, care ii tin departe pe invadatori sau mentine consumul acestor plante in echilibru/ potenteaza supraconsumul.

 

Important de mentionat este ca plantele salbatice au capacitatea de a se apara de daunatori si a se sustine reciproc, in schimb plantele care sunt crescute de catre om intr-un mediu controlat isi pierd aceasta abilitate. Pentru o buna cooperare intre plante, ele trebuiesc lasate sa fuzioneze intre ele ca specii pe suprafata pe care cresc si sa fie hranite de un sol organic, fara pesticide sau alte chimicale.

 

Si comunicarea intre plante nu se opreste aici: ca si in cazul oamenilor, si in lumea vegetala gasim mai multe tipuri de limbaj: plantele pot comunica prin semnale chimice pe care le transmit prin intermediul aerului, prin unde vibratorii de diferite frecvente sau prin impulsuri chimice.

Plantele

simt

invata din experiente

vorbesc

se joaca

sunt constiente

memoreaza

danseaza

comunica

se misca

au strategii

dorm

PLANTELE VORBESC

​

Comunicarea dintre plante merge si mai departe. Plantele vorbesc intre ele prin semnale acustice generate folosind oscilaÅ£ii nanomecanice din interiorul celulei, oscilatii care permit comunicarea rapidă între plantele din apropiere. Astfel, plantele sunt capabile sa influenteze pozitiv/negativ dezvoltarea altor plante sau germinarea.  Un studiu a demonstrat că plantele de ardei iute aflate în perioada de germinare cresc mai bine atunci când sunt aÅŸezate lângă un vecin „prietenos”, cum ar fi busuiocul. În schimb, plasate lână un vecin „răutăcios”, precum feniculul, plantele nu au mai prosperat. 

 

PLANTELE DEZVOLTA STRATEGII 

​

Plantele sunt strategice. In timpul polenizarii, comunica cu animalele prin substantele volatile pe care le emit, prin forma si culori- au nevoie sa transmita polenul de la o floare la alta si nu se pot deplasa. In polenizare au nevoie de un mesager, care este in mod normal o insecta/un animal. Orhideele creeaza chiar flori care imita perfect partenerii de sex opus ai unor insecte, atragandu-le astfel spre ele cu scopul de a le ajuta la transportarea polenului. Tot orhideele au abilitatea de a produce un parfum care imita perfect feromonii insectelor, mai exact mirosul insectelor fertile femele, afrodisiac care atrage insectele mascul spre ele.

 

Interesanta este si perspectiva drogurilor sau substantelor care dau dependenta, fizica sau psihica: majoritatea lor sunt extrase din plante- tutun, cafea, zahar, cacao, marijuana, chiar si heroina, cocaina, mescalina, ciupercile halucinogene sau plantele psihoactive . Plantele care sunt sursa acestor substante/droguri, sunt de interes pentru consumul uman, si astfel protejate si ajutate sa se dezvolte, sa se perpetueze, sa se extinda. Cafeina prezenta in unele plante determina albinele sa se reintorca la ele, producand o anumita forma de dependenta fata de cafeina din nectar.

​

PLANTELE SUNT CONSTIENTE 

 

Plantele sunt constiente de mediul inconjurator in care se afla, de celelalte plante care le inconjoara, recunosc membrii din acelasi familie vegetala si disting daca o planta din mediul in care se afla este dintr-o alta specie. "Afla" cele mai optime surse de hrana si sustinere a vietii pe care le au in mediu in care sunt.  Sunt capabile sa isi schimbe metabolismul pentru a-si sustine viata in conditii dure de mediu ( prazul e capabil sa creasca la -1 grad). Sunt organisme sociale, isi sincronizeaza ritmurile in acord cu comunitatea in care traiesc si sunt consitente de pozitia si miscarile plantelor sau altor obiecte din jurul lor. Fiind capabile sa perceapa si sa "inteleaga" conditiile din mediul in care traiesc, colaboreaza intre ele si isi transmit reciproc informatii legate de nivelul de apa si mancare din ecosistemul in care cresc.

 

PLANTELE DORM

 

In timpul noptii isi reduc miscarile si isi strang frunzele/florile, in timpul zilei sunt mai active si mai deschise. Plantele au un ceas biologic ca si majoritatea fiintelor vii si procese ciclice zi/noapte care se completeaza intre ele. Daca planta este privata de somn, de intuneric, pentru aprox. 2 saptamani, incepe sa se ingalbeneasca si moare. Rapoarte recente atensta cum vegetatia din orasele mari, luminate intens si pe parcursul noptii, prezinta reactii de degradare celulara, tocmai din acest motiv: lumina artificiala de pe parcursul noptii le priveaza de somnul regenerant.

​

PLANTELE SE JOACA

 

Plantele se joaca si invata prin intermediul jocului, in comunitatea in care cresc. O planta izolata in timpul cresterii de grupul de plante din care apartine genereaza la maturitate probleme de adaptare: ii lipsesc abilitatile necesare adaptarii pe care le-ar invata intr-un grup de plante, prin crestere colectiva si joaca.

​

PLANTELE DANSEAZA

 

Plantele danseaza, se pot misca vizibil, ritmic, in functie de anumiti factori. Planta Desmodium gyrans isi misca ritmic frunzele in jos si in sus sub actiunea vibratiilor. Prin miscarea rapida planta preia mai multa lumina solara.

 

PLANTELE AU MEMORIE

 

Cercetatorii merg mai departe si spun ca plantele sunt capabile sa faca calcule, sa memoreze, sa invete din experienta. Plantele au modalitatii de a colecta toate datele senzoriale pe care le primesc in viata de zi cu zi, le integreaza, si apoi, ca raspuns, se comporta într-un mod adecvat, luand in calcul memoria experientelor trecute. Ele nu au celule nervoase, nu au sistem nervos, au in schimb un mecanism inteligent, diferit, prin care trimit semnale electrice È™i chiar produc neurotransmitatori, asa cum creierul uman  foloseste dopamina, serotonina si alte substante chimice pentru a trimite semnale. Astfel, plantele pot fi conditionate sa raspunda intr-un fel specific la un anumit stimul, chiar daca inainte raspundeau diferit.

Bibliografie & Concluzii

Cercetari sunt foarte multe. Dupa o cautare atenta pe internet, am fost surprinsa sa descopar rapoarte oficiale, documentare, carti, interviuri, conferinte ale multor oameni de stiinta, cercetatori sau profesori care afirma, avand la baza cercetari specifice, ca plantele au viata, sunt constiente, vorbesc, sunt sociale, sunt empatice, au spirit de echipa si simt durere si emotii. Toate acestea erau foarte clare pentru stramosii nostri, in timpuri in care oamenii erau mult mai conectati cu natura si mai putin perturbati de alti factori: natura era spatiul lor de relaxare, de intalniri, casa lor, hrana lor si medicina lor. Pe masura ce ne-am indepartat de aceasta conexiune, am pierdut si abilitatea de a citi capacitatile lumii vegetale si de a comunica si a ne raporta la ea corect.

​

Daca vrem ca Pamantul sa ne fie in continuare casa, avem nevoie sa incetam sa ne raportam la el ca la o sursa de bunuri si atat.

Articolul este un apel de constientizare asupra necesitatii de a dezvolta un nou mod de a ne raporta la plante pentru a sustine si imbunatati viata in mediul in care traim. Simbioza dintre lumea vegetala, cea animala si oameni este necesara pentru a perpetua viata pe aceasta planeta. Si cum putem colabora daca nu ne cunoastem bine nevoile si felul in care functionam? E ciudat ca stim atatea detalii despre miscarile politice din lume sau detalii nesemnificative mondene sau sociale, insa stim atat de putine despre viata din jurul nostru. Mai avem atat de multe lucruri de invatat despre plante si despre tot ce e viu si ne inconjoara!

​

Adevarul despre plante

​

20 de principii de aur

Trusa culegatorului

Cand sa culegem plantele

Cum sa usucam plantele

Ghidul culegatorului :

bottom of page