top of page

Uleiul din plante medicinale

Timp total de pregatire: 20 min

Perioada de infuzare: 21-28 zile

Nivel cost: Scazut

Dificultate: Scazuta

CE ESTE ?

Este un ulei infuzat cu plante medicinale si contine toate beneficiile sanatoase ale plantelor din care este preparat. Minunatia acestor uleiuri este ca, fiind atat de pure si sanatoase, pot fi folosite atat intern, ca aliment si medicament, cat si extern, pentru hidratate, masaj sau frectie. Unele dintre ele pot fi folosite si ca baza pentru unguente, creme, lotiuni, sapunuri de casa, uleiuri de masaj sau de baie.

​

Pentru varianta in care alegi sa faci uleiuri culinare, plantele medicinale aromatice ca rozmarinul, busuiocul, cimbrul, ardeiul, usturoiul, piperul, patrunjelul, boabele de ienupar te vor surprinde placut cu aromele si culorile cu care vor transforma uleiurile tale.

​

Pentru uleiurile medicinale sau cosmetice, alege plante in functie de scopul pentru care vrei sa le folosesti. Spre exemplu, lavanda este o alegere excelenta pentru un ulei de baie sau masaj cu un miros fermecator, sau ca baza pentru lotiuni sau unguente relaxante, antiinflamatorii si antiseptice.  Pătlagina, tataneasa, musetelul, galbenelele sau sunatoarea sunt alte plante minunate care fac uleiuri cu reale proprietati de vindecare.

​

Uleiurile din plante medicinale sau culinare se pot prepara prin 2 metode: infuzia la rece si cea la soare (caldura). Cu siguranta, desi procesul este mai indelungat, uleiurile infuzate la soare sunt mai concentrate in substante vindecatoare, infuzarea realizandu-se lent, armonios, in acord cu ciclurile alternante zi/noapte ale naturii.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

E important sa stii care este diferenta dintre un ulei din plante si un ulei esential, cu intentia de a te incuraja sa incerci sa prepari si sa folosesti cu incredere si uleiurile din plante.

​

Uleiurile esentiale sunt foarte vehiculate pe piata produselor naturiste, in schimb, uleiurile infuzate cu plante sunt aproape necunoscute.

​

Uleiurile despre care vorbim in aceasta reteta, cele infuzate cu plante, pot fi folosite in siguranta atat intern cat si extern. Uleiurile esentiale necesita o atentie sporita cand le folosim intern sau extern. Fiind concentrate, multe dintre ele cresc sensibilitatea la soare si pot provoca arsuri sau iritatii ale pielii nefolosire corespunzator. Uleiurile infuzate cu plante pot fi folosite pur si simplu, in timp ce cele esentiale e important sa fie diluate. Uleiurile infuzate au arome delicate, subtile, in schimb, uleiurile esentiale au arome puternice, intense.

​

Ambele sunt valororase, ambele au rolurile lor vindecatoare, insa apleaca-ti putin atentia si catre minunile pe care plantele le fac daca le lasi sa se scalde in ulei vegetal pentru cateva saptamani. Vei fi surprins/a de delicatetea miroslului si de felul in care le simti pe piele.

CARE ESTE DIFERENTA DINTRE UN ULEI ESENTIAL SI UN ULEI INFUZAT CU PLANTE MEDICINALE?

BENEFICIILE ULEIURILOR INFUZATE CU PLANTE​

  • Pot fi folosite in prepararea felurilor de mancare (ca sosuri pentru salate), imbogatind savoarea si paleta de vitamine

  • Contin in ele proprietatile vindecatoare ale plantelor si, prin folosirea lor ca remedii externe, transfera toate aceste beneficii sanatoase in piele si apoi in sange

  • Pot fi baza pentru alte remedii naturale preparate in casa (unguente)

  • Sunt folosite cu succes in tratamente cosmetice (crema, balsam de buze, masti pentru par)

  • Aplicate pe pielea uda dupa baie sau in apa din cada, hidrateaza, parfumeaza delicat si hranesc pielea in profunzime

  • Pot fi folosite ca lubrifianti sexuali

  • Usor de administrat, preparat si conservat

  • Pot fi folosite in siguranta fara a fi diluate, cum e cazul uleiurilor esentiale

  • Pastreza mirosul delicat si suav al plantelor din care sunt create

​

​

DE CE AI NEVOIE ?​

​

1. Plantele medicinale

 

Foloseste plante de calitate- uleiul tau va fi la fel de bun si vindecator ca si plantele pe care le-ai folosit. Ideal este sa folosesti plante proaspete, culese de tine. Daca alegi folosirea plantelor uscate, asigura-te ca materialul este corect uscat si potrivit pentru uleiul tau. Frunzele corect uscate au o culoare verzuie si, unele dintre ele, gust amarui. Nu cumpara si folosi frunze uscate maro, cu siguranta uleiul nu va fi unul cu potential curativ. La fel si in cazul florilor uscate, alege-le pe cele ce au culori intense si miros/gust specific, culori si gusturi cat mai apropiate de plantele verzi, proaspete.

La fel ca si in cazul tincturilor, plantele proaspete sunt preferate in raport cu surorile lor, cele uscate.

​

O planta proaspata va avea mereu mai multe substante curative ce vor fi transferate in remediul preparat.

 

IMPORTANT

​

  • Daca folosesti plante proaspete, lasa-le sa se usuce/ofileasca pentru cateva ore pentru a lasa timp ca o parte din umezeala din ele sa se elimine. Astfel eviti rancezirea/mucegairea uleiului.

  • Culege plantele in miezul zilei, atunci cand soarele a apucat sa usuce roua de pe frunze, tulpinis si flori. Daca ai cum, asteapta 1-2 zile de la ultima ploaie inainte de a culege plantele pentru ulei.

     

 

2. Ulei vegetal- baza pentru infuzie

​

Puteti alege aproape orice ulei vegetal, insa calitatea acestora variaza in functie de tipul ales. O alegere potrivita ca si raport calitate-pret este uleiul extravirgin de masline, preferabil cel presat la rece. Uleiul de floarea soarelui este si el o optiune buna, cu conditia sa fie nerafinat, presat la rece și / sau organic.

Uleiurile de migdale si de caise sunt si ele optiuni excelente.​

     

 

3. Recipiente si ustensile

​

  • Borcan si sticla cu inchidere ermetica

​

Alege un borcan de sticla suficient de incapator pentru volumul de ulei pe care vrei sa il prepari si materialul din plante pe care il ai. Borcanul trebuie sa aiba un capac care se infileteaza bine.

 

Alege borcane de sticla si evita metalul, plasticul. Inainte de a adauga plantele si uleiul in el, asigurate-te ca este foarte bine spalat, clatit si uscat. Incearca sa folosesti borcane care vor fi umplute pana la gura cu planta maruntita si ulei. Daca ramane in borcan un spatiu neumplut, cresc sansele ca bucati din plante sa ramana neacoperite cu alcool, astfel se oxideaza si stricarea preparatului este mult mai probabila.

​

Pentru depozitare, sunt recomandate recipientele de sticla fumurii sau inchise la culoare.

​

  • Sita pentru a filtra plantele dupa infuzare, lingura sau saptula de lemn, panza de bumbac sau tifon (care se pune in interiorul sitei atunci cand strecori uleiul). 

​

​

​

METODA 1- INFUZIA LA SOARE- RETETA PAS CU PAS

Pentru aceasta metoda sunt recomandate platele proaspat culese

 

1

In primul rand, asigura-te ca plantele pe care le vei folosi pentru infuzie nu sunt ude de ploaie, roua, apa. Plantele este preferabil sa fie proaspat culese, insa uscate de apa de pe frunze si flori. Umezeala poate cauza dezvoltarea mucegaiului in uleiul preparat si degradarea produsului.

2

Lasa plantele proaspat culese sa se ofileasca usor pentru cateva ore sau peste noapte. Acest proces elimina o parte din umezeala, astfel incat uleiul tau este mai putin predispus mucegaiului.

3

Cand plantele sunt gata, urmatorul pas este sa le maruntesti sau sa le tai in bucati. Plantele nu trebuiesc taiate foarte marunt insa nici in bucati prea mari, astfel incat uleiul sa aibe acces cu usuruinta pe parcursul infuzarii la intregul material.

4

Pune plantele maruntite intr-un borcan curat, uscat. Adauga-le pana la nivelul gatului borcanului sau cu 2-3 degete dedesubtul zonei unde se infileteaza. Astfel lasi loc pentru ulei. Plantele nu trebuiesc nici indesate prea tare in borcan, insa nu e suficient nici sa adaugi doar cateva plante rasfirate, astfel uleiul va fi prea putin concentrat.

5

Toarna uleiul peste plantele din borcan astfel incat sa fie complet acoperite (putin peste nivelul plantelor), apoi amesteca pentru a scoate bulele de aer. Foloseste pentru asta o spatula sau lingura de lemn. La final, asigura-te ca platele sunt complet acoperite cu ulei. Orice bucata de planta care ramane deasupra nivelului uleiuului poate mucegai.

6

Insurubeaza capacul. Eticheteaza borcanul cu data, denumirea plantei infuzate si tipul de ulei pe care l-ai folosit. Verifica borcanul peste 24 ore si adauga ulei daca este necesar deoarece plantele pot absorbi o parte din ulei si astfel nivelul lui scade. Pune borcanul intr-un loc calduros, preferabil sub actiunea razelor de soare si lasa produsul la macerat.

7

Lasa mixtura la macerat pentru 3-4 saptamani, verificand-o ocazional. Agita borcanul periodic, zilnic daca poti. Perioada de macerare ofera suficient timp uleiului sa “ traga” substantele terapeutice din plante si sa absoarba bine de tot din energia plantei. La finalul perioadei de macerare, uleiul va dobandi culoarea, mirosul si proprietatile de vindecare ale plantei.

8

Strecoara uleiul dupa perioada de macerare. Foloseste mai multe straturi de tifon sau o bucata de panza subtire (matase sau bumbac) curat si pune-le peste  o strecuratoare. Dupa strecurarea uleiului, in cazul in care ai folosit plante proaspete (recomandat), nu stoarce plantele imbibate in ulei, pentru ca odata cu uleiul vei extrage din ele si excesul de apa, care va grabi rancezirea uleiului . Poti storce insa mixtura de plante in cazul in care plantele folosite au fost uscate.

9

Pune uleiul infuzat si filtrat intr-un alt borcan curat. Eticheteaza borcanul cu denumirea plantei si data. Daca vrei, poti adauga cateva picaturi de ulei de lavanda sau ulei de tea tree si/sau cateva picaturi de vitamina E uleiosa pentru a prelungi perioada de valabilitate a uleiului si a preveni rancezirea (rol de conservant).

​

METODA 2- BAIN MARIE-  RETETA PAS CU PAS​

1

Pune plantele maruntite ( 25-40 grame planta uscata sau 40-50 grame planta proaspat culeasa, depinde de cat de voluminoasa este) la fiert in bain marie cu 150 ml ulei vegetal. Nu pune oala direct deasupra focului, deoarece, oricat de mic ar fi, acesta va incalzi progresiv uleiul pana la peste 150 grade, ceea ce distruge substantele curative din plante.

2

Lasa sa fiarba lent, deasupra unei bai de aburi, pentru minim 4 ore. Focul este necesar sa fie mic, plantele este necesar sa elimine substantele terapeutice lent, sub actiunea caldurii fara sa se supraincalzeasca, sa se gateasca :).

3

Lasa sa se raceasca si dupa strecoara bine printr-o panza sau tifon.

4

Pentru a imbunanati proprietatile curative, poti dubla, relua procesul. Strecoara uleiul infuzat si dupa repeta procesul de bain marie cu o noua cantitate de plante, folosind acelasi ulei.

5

Depoziteaza uleiul intr-un borcan/sticla curate, uscate, preferabil inchise la culoare si eticheteaza-le cu data si denumirea plantei infuzate.

6

Florile delicate si petalele (ex. Trandafir) sunt mai bine infuzate folosind metoda infuzarii la soare descrisa anterior.   

Recomandari

​

​

  • OPTIONAL: Uleiul din plante proaspete , chiar dupa strecurare, poate pastra in compozitia lui o parte din apa prezenta in plante, apa ce poate cauza rancezirea uleiului, Pentru a preveni acest lucru, pune borcanul cu ulei infuzat dupa ce ai strecurat plantele intr-un loc ferit, pentru 4-5 zile, fara sa il amesteci/agiti. Apa si alte impuritati se vor aseza pe fundul borcanului, si dupa poti turna foarte usor sau trage cu o seringa uleiul curat situat la suprafata stratului de pe fundul borcanului intr-un alt borcan curat. Ce ramane pe fund poti folosi ca si crema de maini pentru urmatoarele zile. :)

​

  • Plantele medicinale sunt curative si cu un real efect vindecator. Insa, datorita substantelor active pe care le contin, pot interactiona cu alte medicamente sau pot avea efecte adverse daca nu sunt administrate corespunzator. Orice lucru de pe aceasta planeta este potrivit la locul lui si devine daunator intr-un loc nepotrivit. Inainte de a consuma un remediu pe baza de plante, documentati-va bine asupra efectelor pe care le produce. Daca urmati deja o medicatie, cereti si sfatul unui medic inainte de a incepe un tratament pe baza de plante.

​

  • Pentru a potenta efectul curativ al preparatelor din plante, tine cont de fazele lunii. Cand faci un ulei, incepe prepararea lui cand este Luna Noua si filtreaza-l cand este Luna Plina.

​

  • Culege plantele cu dragoste si recunostinta. Plantele proaspete contin maximum de calitati medicinale curative si forta vitala vindecatoare. Asa cum spun majoritatea fitoterapeutilor, medicina terapeutica din plante tine cel mai mult de energia, sufletul plantei si de modul in care o culegi, comunici cu ea.

​

  • Pastreaza uleiurile din plante in locuri ferite de caldura si razele directe ale soarelui.

​

  • Unele dintre cele mai bune plante de utilizat pentru a face o uleiuri vindecatoare sunt:

 

Galbenele - fac un ulei excelent de vindecare care este des folosit ca bază pentru unguente. UtilizaÈ›i-l pentru tăieturi, zgarieturi, întepaturi, arsuri, muscaturi, rani si vanatai.

 

Sunatoarea – este creatoarea unui ulei rosu bogat minunat. Poate fi folosit atat in masaje pentru dureri musculare cat si in preparate sau simplu pentru vindecarea pielii. Sunatoarea sustine recuperarea in caz de depresie insa nu utilizati dacă luati alte medicamente anti-depresive. Este eficient pentru starile de anxietate si depresie pe fond hormonal, cum este cazul menopauzei.

 

Musetel – Folositi uleiul cu incredere pentru afecÈ›iuni ale pielii inflamate sau iritate, eczeme sau psoriazis.

 

Lavanda - Face un ulei de masaj excelent. Este o planta cu parfum minunat si efect calmant si relaxant, sustinand persoanele cu dereglari de somn, insomnii. Lavanda este excelenta pentru tratarea arsurilor.

 

Coada soricelului - ajuta la vindecarea rapida si estetica a arsurilor si e deosebit de eficient in tratarea arsurilor cu substante chimice

 

Menta- folositi uleiul usor incalzit in masaje pentru relaxarea muschilor.

Bibliografie

​

Cuprins

Beneficiile uleiurilor infuzate

Diferenta ulei infuzat/ ulei esential

De ce ai nevoie?

Metoda 1- Infuzia la soare

Metoda 2- Infuzia la bain-marie

Recomandari

Bibliografie

Vezi si...

​

1. Plant Studies Course 2016- RHIZOME CLINIC Bristol, England

2. The Herbal Medicine Maker's Handbook- A Home Manual -James Green

3. Be your own herbal expert- Susun Weed

4. Hedgerow Medicine- Julie Bruton-Seal & Matthew Seal

Adevarul despre plante

​

20 de principii de aur

Trusa culegatorului

Cand sa culegem plantele

Cum sa uscam plantele

Ghidul culegatorului

bottom of page