top of page

Tinctura din plante medicinale

Timp total de pregatire: 20 min

Perioada de macerare: 21-42 zile

Nivel cost: Scazut

Dificultate: Scazuta

CE ESTE ?

      Tinctura este un extract alcoolic concentrat care se obtine prin macerarea plantelor medicinale in alcool cu o concentratie intre 25% si 60%.  Prin acest proces, alcoolul preia din plante substantele curative cum sunt alcaloizii, uleiurile volatile sau rasinile. Majoritatea substantelor active din plante se dizolva mai usor in alcool decat in apa. In plus, alcoolul este un bun conservant, permitand tincturii sa fie pastrata pentru mai multi ani, conservandu-i proprietatile vindecatoare. Dupa perioada de macerare de 3-6 saptamani, solutia alcoolica se filtreaza si rezulta tinctura.

​

​

​

BENEFICIILE TINCTURILOR DIN PLANTE​

​

  • Se absorb usor de catre organism, se digera usor si au efect rapid

  • Usor de administrat- odata preparate, sunt depozitate in recipiente si administrate, la nevoie, pe o perioada mai lunga de timp. Nu necesita preparare zilnica cum este cazul ceaiurilor spre exemplu.

  • Usor de transportat si de depozitat- ideale pentru trusele medicale de calatorie

  • In cazul tincturilor din plante amare, sunt mai usor de administrat decat ceaiurile din aceleasi plante, cu gust mai greu de tolerat.

  • Sunt mai concentrate ca ceaiurile: 2-3 picaturi de tinctura pot egala ca si proprietati o intreaga cana de ceai

  • Remediu ce se poate prepara din plante proaspete si conserva principalele principii curative ale acestora

  • Alcoolul dizolva cel mai bine anumite substante curative din plante care nu sunt solubile in alte baze, cum este apa fierbinte (infuzii, decocturi) sau uleiul

  • Termenul de valabilitate mare- pot fi pastrate pana la 5 ani daca sunt depozitate corespunzator

  • Ai convingerea ca vei consuma un produs 100% natural.

  • Alege sa faci cate o tinctura separata din fiecare planta cheie pentru sanatatea ta, astfel le vei putea folosi separat sau combinate, in functie de ce ai nevoie sa tratezi

  • Sunt foarte utile pentru "urgentele medicale", cum ar fi crampele menstruale, intepaturile de insecte, dureri de cap, stari de anxietate/stress, intoxicatii alimentare (vezi mai jos exemple de plante si actiunile lor principale)

​

​

​

DE CE AI NEVOIE ?​

​

1. Plantele medicinale

 

Foloseste plante de calitate- tinctura ta va fi la fel de buna ca plantele pe care le-ai folosit. Ideal este sa folosesti plante proaspete, culese de tine.

​

Daca alegi folosirea plantelor uscate, asigura-te ca materialul este corect uscat si potrivit pentru tinctura ta. Frunzele corect uscate au o culoare verzuie si, unele dintre ele, gust amarui. Nu cumpara si folosi frunze uscate maro, cu siguranta tinctura nu va fi una cu potential curativ. La fel si in cazul florilor uscate, alege-le pe cele ce au culori intense si miros/gust specific.

     

 

2. Alcool alimentar

​

Alcoolul alimentar din cereale este cel mai bun conservat, si totodata cea mai avantajoasa metoda de a conserva ierburi.

​

Dizolva grasimi, rasini, ceruri si majoritatea alcaloizilor, si are cea mai mare gama de utilizari. Tincturile sunt astfel usor de administrat sau de amestecat intr-o formula curativa, in unguente spre exemplu.

​

Cand folosesti alcool, cauta bauturi alimentare cu minim 40% volum de alcool care sa nu contina alte adaosuri in afara de apa. Un volum ideal de alcool este de cuprins intre 40%-50% (80/100 proof-tarie) .

 

Vodka, brandy, ginul, romul, tuica, rachiul de fructe pot fi folosite ca atare cu success (nu este necesara adaugarea apei), avand concentratia optima pentru plantele uzuale din flora spontana. Bauturile alcoolice cele mai "curate" ( care nu contin coloranti, arome sau alti aditivi) sunt vodka sau tuica de tara.

     

 

3. Recipiente si ustensile

​

  • Borcan si sticla cu inchidere ermetica

​

Alege un borcan de sticla suficient de incapator pentru volumul de tinctura pe care vrei sa il prepari si materialul din plante pe care il ai. Borcanul trebuie sa aiba un capac care se infileteaza bine.

 

Alege borcane de sticla si evita metalul, plasticul sau alte materiale care pot interactiona cu alcoolul si pot astfel altera tinctura.  Inainte de a adauga plantele si alcoolul in el, asigurate-te ca este foarte bine spalat, clatit si uscat. Incearca sa folosesti borcane care vor fi umplute pana la gura cu planta maruntita si alcool. Daca ramane in borcan un spatiu neumplut, cresc sansele ca bucati din plante sa ramana neacoperite cu alcool, astfel se oxideaza si stricarea preparatului este mult mai probabila.

​

Pentru depozitare, sunt recomandate recipientele de sticla fumurii sau inchise la culoare.

​

  • Cutit, tocator de lemn, bucata de tifon sau panza de bumbac pentru filtrare dupa macerare, sita, recipient pentru adaugarea lichidului filtrat- ibric/borcan.

​

​

​

RETETA PAS CU PAS

1

Taie plantele in bucati foarte mici. Poti sa pui plantele chiar si in blander pur si simplu (si sa le adaugi putin alcool pentru a facilita maruntirea si a rupe tulpinile fibroase si astfel a ajuta procesul de macerare). Inportant e sa fie maruntite bine pentru ca alcoolul sa aiba acces la o suprafata expusa cat mai mare si sa extraga cat mai bine tot ce e mai bun din plantele macerate.

2

Pune plantele fin maruntite intr-un borcan curat si uscat pana il umpli (nu le presa, lasa-le lejere!) si acopera borcanul pana la gura cu alcool. Infileteaza capacul, agita usor si lasa la macerat intr-un loc potrivit ca temperatura, intunecos,  preferabil intr-un loc retras din bucatarie (camara, raft dulap).

3

Lasa la macerat pentru 3 pana la 6 saptamani in functie de tipul de planta folosit si ai grija sa agiti borcanul in fiecare zi pentru a asigura fuziunea completa a plantelor cu alcoolul si macerarea in bune conditii. Cand agiti borcanul, ajuta sa repeti in gand, simplu si sincer, recunostinta pentru planta culeasa si scopul pentru care prepari tinctura, rugand planta sa infuzeze lichidul cu toate propietatile necesare pentru ca tinctura sa fie una cu real efect vindecator. Acest mic gest, fizic si mental/emotional, e ingredientul magic care mareste efectele vindecatoare ale oricarui preparat pe care il faci. Pentru plante cu o structura similara cu urzica, , galbenelele, coada soricelului, cimbru sau sunatoare alege o perioada de macerare de aprox. 3 saptamani. Pentru plante putin mai lemnoase , mareste macerarea pana la 6 saptamani.

4

La sfarsitul perioadei de macerare, strecoara tinctura si pastreaza doar lichidul. Pentru a strecura cu usurinta tinctura, cauta un ibric/borcan, o sita de ceai care sa se potriveasca dimensiunii ibiriculuu/borcanului si o bucata de tifon. Pune sita deasupra borcanului si intinde in interiorul sitei panza/tifonul. Toarna compozitia prin sita si panza si, la final, strange capetele panzei si stoarce excesul de lichid din planta, astfel te vei asigura ca folosesti maximum din materialul tau. Lichidul alcoolic a absorbit toate proprietatile plantei si a devenit o tinctura medicinala.  

5

Toarna lichidul in recipientul final, inchide-l bine si eticheteaza-l cu : denumirea plantei, partile folosite din planta, tipul de alcool, data prepararii). Tincturile din plante e bine sa fie depozitate in recipiente de sticla inchise la culoare, intr-un loc racoros. Nu e necesar sa le depozitati in frigider.

​

​

​

RECOMANDARI​

​

  • Pentru prepararea tincturilor, sunt recomandate plantele proaspete. Acestea contin maximum de substante volatile care, prin uscare, se diminueaza, se pierd din structura plantei.

​

  • Daca folosesti plante proaspete lasa-le sa se usuce/ofileasca pentru cateva ore pentru a lasa timp ca o parte din umezeala din ele sa se elimine.

​

  • La prepararea tincturilor se foloseste numai alcoolul alimentar, NU folositi alcool metilic sau medicinal (spirt).

​

  • Poti alege sa faci o tinctura mai concentrata, "dubla" sau "tripla", repetand procesul infuzarii cu aceeasi solutie alcoolica din prima infuzie. Dupa ce ai strecurat prima tinctura de plantele infuzate, toarna tinctura obtinuta peste o noua cantitate de plante proaspete maruntite si lasa la infuzat din nou pentru 3-6 saptamani. Dupa acest interval de timp, strecoara din nou- acum ai obtinut tinctura "dubla". Repeta din nou acealasi proces si la final vei obtine o tinctura tripla.

​

  • Plantele medicinale sunt curative si cu un real efect vindecator. Insa, datorita substantelor active pe care le contin, pot interactiona cu alte medicamente sau pot avea efecte adverse daca nu sunt administrate corespunzator. Orice lucru de pe aceasta planeta este potrivit la locul lui si devine daunator intr-un loc nepotrivit. Inainte de a consuma un remediu pe baza de plante, documentati-va bine asupra efectelor pe care le produce. Daca urmati deja o medicatie, cereÈ›i si sfatul unui medic înainte de a începe un tratament pe bază de plante.

​

  • Pentru a potenta efectul curativ al preparatelor din plante, tine cont de fazele lunii. Cand faci o tinctura, incepe prepararea ei cand este Luna Noua si filtreaz-o cand este Luna Plina.

​

  • Pastreaza tincturile in locuri ferite de caldura si razele directe ale soarelui.

​

  • Pentru administrarea tincturilor, cea mai potrivita varianta e sa adaugi picaturile in putina apa sau suc de fructe.​

​

  • Culege plantele cu dragoste si recunostinta. Plantele proaspete contin maximum de calitati medicinale curative si forta vitala vindecatoare. Asa cum spun majoritatea fitoterapeutilor, medicina terapeutica din plante tine cel mai mult de energia, sufletul plantei si de modul in care o culegi, comunici cu ea.

​

​

  • Exemple de plante de utilizat pentru tincturi medicinale:

 

Sunatoare (Hypericum perforatum) : calmeaza spasmele musculare, anti-virala (actioneaza impotriva infectiilor, virusilor), calmeaza durerile. Eficienta in raceli, gripe.

 

Talpa gastei (Leonurus cardiaca): calmeaza crampele menstruale, ajuta in starile de stress si anxietate

​

Gura lupului (Scutellaria lateriflora) : actioneaza eficient asupra sistemului nervos, calmeaza durerile de cap, folosit ca analgezic natural

​

Pelin (Artemisia absinthium): remediu impotriva intoxicatiilor alimentare, parazitilor intenstinali

​

Codita-soricelului (Achillea millefolium): antibacterian puternic, atat folosita intern cat si extern. Eficienta in gargare in amigdalite. Pulverizata pe piele, impiedica intepaturile insectelor (tantari, etc.). In caz de intepaturi de insecte, aplicarea tincturii impiedica infectiile.

​

​

  • Poti alege sa prepari tincturi dintr-o singura planta sau sa faci tincturi mixte, specifice pentru anumite tipuri de afectiuni/ scopuri, mixand mai multe plante. Exemple de tincturi mixte alocate unor afectiuni/directii si exemple de plante ce se pot folosi: tinctura detoxifianta/pentru curatarea sangelui ( trifoi rosu, papadie, urzica, etc.), tinctura pentru anxiatate sau insomnie (valeriana, lavanda, musetel, hamei, etc.), tinctura antivirala, pentru gripe si raceli (soc, roinita, ghimbir, cimbru, etc.)

​

​

​

Bibliografie

​

Cuprins

Beneficiile tincturilor

De ce ai nevoie?

Reteta pas cu pas

Recomandari

Bibliografie

Vezi si:

​

1. Plant Studies Course 2016- RHIZOME CLINIC Bristol, England

2. The Herbal Medicine Maker's Handbook- A Home Manual -James Green

3. Be your own herbal expert- Susun Weed

4. Hedgerow Medicine- Julie Bruton-Seal & Matthew Seal

Adevarul despre plante

​

20 de principii de aur

Trusa culegatorului

Cand sa culegem plantele

Cum sa usucam plantele

Ghidul culegatorului

bottom of page