top of page

Blog

De la complexul "femeii la cratiță" la a găti autentic, cu viaţă și bucurie




Bau-bau-ul "femeia la cratiță", cheia cu care am rămas de gât?


Ni s-a inoculat încă de mici, în diverse moduri şi din diferite surse că femeia casnică, femeia gopodină este cel mai gri şi fad viitor. Impactate poate de greutatea cu care mamele sau bunicele noastre ne-au crescut sau adunând în buzunare false impresii subiective, am ajuns la maturitate, ușor-ușor, să luăm decizii care să ne ţină departe de tiparul asta de "eşec " și sacrificiu care ni s-a inoculat ani de-a rândul. Ne surprindem de multe ori gătind cu dispreț. În mintea femeilor independente, hiper active în plan social sau profesional, flesh-urile cu ele gătind periodic sau făcând curat sunt înspăimântătoare, iar femeile care fac predominant asta în cercul lor de cunoscuți sunt, conștient sau nu, inferioare lor. Expresia "femeia la cratiță", folosită cu cinism de multe ori, ne induce repetat ideea că a pune femeia și gătitul în aceeași oala este o forma subtilă de înjosire și denigrare a capacităților feminine reale. Și dacă este și altfel? Poate fi și altfel?

Ce ar fi dacă am reanaliza aceasta credință înrădăcinată și am reinventa conceptul de gătit?


Întâi să înțelegem că hrana este aur pentru starea noastră de bine


Hrana pe care o consumăm zilnic dă corpurilor noastre "informaţiile" şi substanțele de care are nevoie că să funcționeze optim. Sănătatea, performanţa, starea de spirit, sexualitatea, echilibrul mental sunt în conexiune directă cu mâncarea. Cum ar fi dacă am privi gătitul ca pe o formă de vindecare și menținere a stării de bine pentru ține și cei din jur și am înțelege că felul în care gătim e medicamentul zilnic care menține, previne și tratează? Realizăm oare că mâncarea gătită de noi influențează calitatea vieții celor care o consumă, inclusiv a noastră? Iți dai seama ce rol important are un bucătar și, în același timp, ce responsabilitate?


Gătitul conștient nu e egal cu 2 morcovi, 3 cartofi și o ceapă aruncate în apa clocotită


Dându-ne seama cat de importantă este hrana ca să funcționăm cum trebuie, gătitul primește și el o nouă aură. Mai ales ca și femei, avem abilitatea de a dărui, de a îngriji, de a oferi celor din jur, iar prepararea mâncării este una dintre căile prin care ne putem manifesta natura feminină, într-un mod foarte special, jucăuș și creativ.


Emoțiile, gândurile și intențiile chiar prind gust



Când gătești, fii atentă ce stă în spatele acțiunii tale. Care iți sunt emoțiile, dar gândurile? Dacă iți imaginezi că emoțiile și gândurile ar prinde forma unor condimente speciale în mâncarea pe care o prepari, simți că aduci un plus de proprietăți pozitive, sau, din contră, încarci mâncarea cu " reziduuri" toxice care transformă cina ta mai degrabă într-o "bomba nucleară" decât într-un preparat hrănitor?


Alimentele pe care le gătim sunt impregnate cu emoțiile și gândurile pe care le avem atunci când le preparăm. Caută să fii cat mai prezentă în actul gătitului, să îl transformi într-un ritual, să fii mereu atentă asupra intenției pentru care gătești, într-un mod destins și jovial. Amprenta emoțiilor tale pozitive va aduce zâmbete și sănătate celor care le consumă. Fii conștientă că preparatele tale sunt vehiculele intențiilor tale din momentul gătitului. Și, ca un extra care sa ne lamurească aici, mood-ul modifică gusturile. S-au făcut cercetări asupra felului în care stările psihice negative (anxietate, stress) influențează percepția senzorială și s-a observat că persoanele aflate în stări negative au un grad fie mult diminuat (anxietate, depresie) fie mult prea accentual (stress) în a percepe gusturile și mirosurile. Asta ca un plus în a ne încuraja să gătim cu veselie, asta ca să nu transformăm ciorba de legume fie în sare cu ciorbă fie în supă pentru hipertensivi (fără sare)!


Bineînțeles că au existat și vor exista momente în care, deși treci prin stări emoționale mai bulversante, e necesar să gătești. Suntem oameni, deschiși în faţa vieții, cu bune și cu rele, iar stările prin care trecem au rostul lor: ne formează, ne maturizează, ne lărgesc percepția. Încearcă pe cat posibil să eviți să faci de mâncare când ești foarte bulversată și mai degrabă caută să alegi să asculți întâi niște muzica clasică, să faci o meditație, să alergi în parc sau să faci o baie relaxantă. Dacă ești totuși în postura de a face asta, alege să gătești ceva rapid, ceva cu care ești familiară. Fii atentă să nu transformi mâncarea pe care o prepari într-un Recycle Bin, într-un "cos de gunoi", , psihologic vorbind, în care să iți verși tot amarul, văicăreala și gri-ul vieții și cu fiecare felie de morcov tăiată să mai găsești un motiv pentru care x e de vină. Observă-ți gândurile și emoțiile, caută să nu le dai apă la moară și angrenează-te în actul gătitului dintr-o stare de detensionare, de detașare, de calm.



Simboluri ale gatitului privit din unghiuri noi




  • RECUNOȘTINȚĂ

Alege să gătești ceva special că o formă de recunoștință sau mulțumire pentru cei dragi, în momente speciale sau pur și simplu pentru că înțelegi că cei de lângă ține sunt comori prețioase pe drumul tău prin această viață. Mulțumește-le în gând și inimă în timp ce gătești, și, când servești masa o poți face câteodată într-un mod ușor special, că să dai prânzului sau cinei o tentă deosebită. Adaugă lumânări, poate o muzică plăcută în fundal.


De asemenea, e super importantă conștientizarea și recunoștința faţă de ingredientele și procesul prin care ele au ajuns pe masa noastră. Exercițiul de a ne uita puțin în urmă pe drumul pe care o roșie l-a străbătut că să ne bata la ușă e mereu util pentru a fi puțin mai conștiente de cat de norocoși suntem că avem ce pune pe masa. E uimitor câte persoane muncesc în aranjarea produselor pe raftul magazinului, depozitarea, distribuția și transportul, sortarea și ambalarea, culegerea, îngrijirea plantațiilor, udarea plantelor, sădirea rasadurior și a semințelor. Mulțumește-le tuturor și, mai presus de toate, însăși roșiei pentru darul pe care ți-l oferă, pentru energia solară pe care a transformat-o înăuntrul ei, a mixat-o cu cele mai nutrivive substanțe din sol și la final se servește cu totul pentru că tu să iți menții sănătatea și tonusul. Nu e minunat?


  • IERTARE

O mâncare gătită cu înțelegere poate prinde forma unui "iartă-mă", în felul acesta îi poți spune celui pe care l-ai rănit că îl prețuiești pentru ceea ce este. E o altă variantă a unui buchet de flori, de data asta compus din legume, fructe și alte bunătăți.


  • A DĂRUI

Imaginația e o mare putere. Pe lângă ingredientele și condimentele pe care le mixezi în preparatul tău, imaginează-ți cum adaugi forță, vitalitate, energie. "Suflă" un praf magic peste ceea ce gătești. Transmiți astfel legumelor, fructelor, cerealelor pe care le prepari o vibrație care va potenţa valoarea hrănitoare a ceea ce gătești, va hrăni și fortifica și corpul, și mintea și inima celui ce va manca. Ești magicianul care mediază legătura dintre natura și darurile ei și cei care le consumă.



Tips&tricks pentru a găti că o forma de artă și dezvoltare psihologică


  • Legătura dintre a găti și a "te găti"

De unde vine oare expresia asta, "a te găti"? E amuzant când mă gândesc la mine intrând într-o oala imensă aburindă și ieșind mega aranjată de acolo. Gătitul la modul general, în cazul asta, are sensul de a combina un număr de x ingrediente/accesorii cu scopul de a rezulta o varianta îmbunătățită a acestor elemente însumate. Și ce ar fi atunci dacă ai folosi ingredientele din mâncarea ta și ca accesorii pentru "a o găti" prezentabil? E deja demonstrat cat de curative sunt activitățile creative, atât pentru artist cat și pentru admirator. Nu există perfecțiune, frumos sau urât în asta. Jocul cu decorațiunile din farfurii iți poate fi atât ție cat și celorlalți medicament. Permite-ți să transformi farfuriile în tablouri. Combină culori, jonglează cu formele, cu texturile alimentelor, zâmbește, joacă-te! Permite-i copilului din ține să își manifeste libertatea de a se exprima și astfel.


  • Ieși din "cutie"

Zona de confort se aplică și în cazul gătitului. Deși poate ești specialista în 4-5 preparate pe care le-ai învățat încă de când erai mică și iți ajutai mama în bucătărie, ce-i prea mult strică și plictisește, și astfel, deși mâncarea ta e delicioasă, rutina o va transforma într-un fel de mâncare banal și chiar dezagreabil în timp. Internet-ul e plin de site-uri de rețete, caută din când în când să iți oferi nebunia de a încerca ceva nou, diferit. Adaugă ingrediente noi. Au apărut de ceva ani super multe ingrediente noi care sunt denumite, unele din ele, superalimente, ușor de gătit și pline în antioxidanți și substanțe nutritive. Încearcă quinoa, chia, semințele în diferite preparate, sosurile cu diferite verdeturi sau un tip de legumă pe care nu știi să îl gătești. Încearcă-le și adaugă în trusa ta culinară ce iți place, elimină ce nu-i ok. Amuză-te dacă reacțiile celor dragi vor fi diferite, și ei sunt în aceeași situație, scoși din zona de confort, și asta cere puțină forță de adaptare și flexibilitate, mai ales dacă nu iese ce ai visat.


  • Nu există eșecuri nici în gătit, ci doar lecții

În viată oricărui om care gătește că să supraviețuiască și/sau că să ajute la supraviețuirea celor din jur apar inevitabil și experiemente nereușite. Acceptă-le, nu te descuraja că nu ești bună de nimic și caută că data viitoare să faci altfel sau să schimbi rețeta. Recunoaște experimentul nereusit fata de ține însăți și, în timp util, faţă de cei din jur (că să nu îi iei prin surprindere) și caută soluții alternative rapide. Și, de ce nu, întreabă-te și de ce mancarea nu a iesit asa cum iti doreai. Poate starea de spirit? Stressul sosirii musafirilor și dorința de a face o cina de neuitat? Neglijenta? Supraestimarea? O mâncare nereușită e mereu un bun barometru al stării tale psihologice, e că o radiografie de gânduri și emoții. Dacă tot mancarea e compromisă, profită de ce iti spune asta despre tine. Scoate ce e mai bun din experienta aceasta.


  • Observă dorința de a fi pusă pe un piedestral pentru ce minuni ai gătit

În spatele multor bucătari pasionați stă dorința de apreciere. Fii sinceră cu ține, de câte ori nu ai gătit și ai simțit că nu ești apreciată sau lăudată suficient pentru ce ai făcut? Sau, din contra, te-ai mai și trezit cu o observație inocentă de genul " chestia asta are un gust ciudat" sau " pf, n-ai pus deloc sare în ea". :)). Groapa în care e foarte ușor să cazi e cea a identificării cu ce ai creat gătind. Adu-ți mereu aminte că tu nu ești mâncarea pe care ai preparat-o, că tu e posibil să ai anumite pofte și gusturi care să placă în momentul x si să displacă în momentul y, că cel care mănâncă are tot dreptul să fie relaxat si să iți dea un feedback pe care, dacă știi cum să îl iei, poate f super constructiv si chiar amuzant. Suntem schimbatori ca vremea, aşa ca aşteaptă te ca si gusturile sa fie la fel. Mereu întoarce-te la motivația pentru care gătești: e o forma prin care să iți ascunzi vreun complex de inferioritate sau să cerșești laude sau o metodă prin care să oferi? Ce te ajută mai mult să "crești"?


  • Fii echilibrată


Nu te pierde în gătit mai mult decât e cazul. Dacă ești ca mine, printre cei care iubesc să se joace de-a bucătării, atunci ai trecut și prin faze în care iți dai sufletul pe tavă. :)), la propriu și la figurat. Caută să înțelegi că mâncarea sănătoasă e un element important pentru ține și familia ta, însă că e necesar să acorzi atenția cuvenită și celorlalte aspecte din viaţa ta: spiritual, relații, educație, natură, etc. Dacă faci exces și te pierzi în detalii sau acorzi prea mult timp unor etape din gătit, riști să iți dai toată energia într-un fel sau două de mâncare si să te trezești că nu mai ai power pentru nimic altceva după. Și, neavand un echilibru în viaţa ta, va deveni frustrat în scurt timp. Alege mai degrabă feluri de mâncare care se gătesc ușor și rapid, dar care sunt în același timp sănătoase.


  • Ține pofta în cui e un antrenament bun

Te-ai trezit în timpul gătitului că salivezi ca un caine flămand si nu poți să te abții să guști din 5 în 5 minute din mâncare, sub pretextul bine justificat că ai nevoie să reglezi bine ingredientele? Iar de multe ori, după ce gătești, pofta ta dispare? Deși nu ai luat masa propriu-zis, degustările frecvente și devorarea la nivel mental a mâncării ți-au dat o falsă senzație de "sunt sătulă, nu mi-e foame acum". Că să eviți asta, tot atenția e necesară. Mănâncă un fruct sau bea o cană de ceai în timp ce gătești, astfel încât să iți menții necesitatea de a manca si să te poți bucura, la fel că și ceilalți, de o cină gustoasă și bine-venită.


  • Gătitul că și forma de terapie

Atenția conștientă în timpul gatitutlui poate fi o forma excelentă de a te destinde la nivel mental și a te relaxa, poate după o zi tensionată. Când vii de la muncă, fă un dus că să te " cureți" de tot bagajul de tensiuni, acordă-ți timp pentru o meditație și o detensionare a corpului și mintii și după gătește ceva ușor, de seara, proces prin care să iți bucuri mintea și sufletul. Poate spui că nu ai timp, însă dacă contorizezi cat timp pierzi aiurea după muncă intrând în magazine sau butonând telefonul, uitând de ține pe Facebook sau în faţa televizorului, o să vezi că ai de unde să rupi minute bune pentru a le înlocui cu activități care chiar te ajută să ai o stare bună. Când gătești, caută să nu rumegi în minte ce ai făcut azi la muncă sau ce tare o să fie în excursia de la vară, ci fii doar acolo, în bucătărie, admirând culorile sau mirosurile ingredientelor tale, fiind atentă când le tai, la forma lor, textura, mulțumindu-le tuturor celor care au contribuit că tu să ai pe masa acel produs.


  • Pune frână la mâncare din când în când pentru a-ți reaminti care îi e valoarea

Aici este vorba despre postul negru periodic sau postul care să te priveze de anumite feluri de mâncare: carne, lactate, dulciuri, condimente, etc. Postul e o parte importantă. Pune-te în "creierul " corpului tău și vezi cum e prins, zi de zi, de dimineață până seara, în procese de digestie și absorbție, excreție și respirație. Pune-te în locul simțurilor tale și imaginează-ți cum e să fii bombardat, zi după zi, de zeci de gusturi și mirosuri de procesat, care mai de care mai diverse. Dă liber de la digestie corpului tău periodic sau elimină un anumit ingredient care e hiper stimulent pentru corp, cum e zahărul, sau care se digeră greioi și iti aduce toxice de toate felurile in corp, cum este carnea. O pauză periodică de la mâncare sau anumiți stimuli gustativi, deși e provocatoare la început, te va ajuta să iți menții sănătatea întregului organism, să apreciezi altfel mâncarea, să îi simți mult mai clar gustul, să ai o gândire mai clară si să fii mai cumpătat. Ai grijă să nu cazi în capcana de a devora, a doua zi după ziua de post, dublu faţă de o zi normală, doar că să recuperezi ce nu ai mâncat ieri. Caută în schimb să mânaci mâncare cat mai ușor de digerat în ziua de după post că să faci trecerea cat mai blând pentru sistemul tău digestiv.


Iţi doresc ca aceste mici noi perspective să transforme experienţa ta culinara într-un joc terapeutic şi într-o formă de armonizare a relaţiilor cu cei din jur si cu tine insăţi.



Alexandra Stancu

HerbArt- Laboratorul cu plante





Comments


Vezi si:
Urmareaste
HerbArt
Laboratotul cu Plante

pe Facebook:
Vezi si:
Urmareaste Laboratotul cu Plante pe Facebook:
bottom of page